FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova istraga o smrti makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Autor: rmav
SARAJEVO, 21. siječnja 2013.(Hina) - Posebni istražni tim u kojemu će biti stručnjaci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije ponovo će provjeriti sve informacije vezane za zrakoplovnu nesreću u kojoj je 2006. godine nadomak Mostara poginuo tadašnji makedonski predsjednik Boris Trajkovski.

Odluku o uspostavi takvog tima već je potpisao ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić, a njegov savjetnik Omer Kulić kazao je u ponedjeljak za agenciju FENA kako je to rezultat "obilja novih dokaza" što su ih prikupili makedonski stručnjaci.

Novi istražni tim činit će petnaest stručnjaka za zračni promet i zrakoplove kojima će se pridružiti i stalni konzultant iz SAD.

Kulić je procijenio kako bi taj tim svoje nalaze mogao predstaviti u razdoblju od šest mjeseci do godinu dana.

Mali zrakoplov tipa "Kingair" u vlasništvu makedonske vlade, u kojemu su bili predsjednik Trajkovski, šest osoba iz njegove pratnje te dva pilota, srušio se u veljači 2006. godine pri slijetanju u mostarsku zračnu luku.

Trajkovski je trebao sudjelovati na gospodarskom forumu u Mostaru.

Svi putnici i posada poginuli su, a višemjesečna istraga koja je naknadno provedena utvrdila je kako su uzrok nesreće bili pogreška pilota te loši vremenski uvjeti.

Makedonske su vlasti u početku prihvatile nalaze istrage, no naknadno su se pojavile različite dvojbe, a na ponovnoj istrazi inzistirali su i članovi obitelji nekih od poginulih.

U makedonskoj su se javnosti pojavile i tvrdnje o atentatu na Trajkovskog, no one nikada nisu potkrijepljene konkretnim dokazima.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙