FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Dačić pozvao na jačanje regionalne suradnje

Autor: rmav
SARAJEVO, 30. siječnja 2013.(Hina) - Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić, koji je u srijedu boravio u radnom posjetu Sarajevu, pozvao je tom prigodom na daljnje jačanje regionalne suradnje, a istodobno je kazao kako Beograd čvrsto podupire Bosnu i Hercegovinu kao državu i njen napredak na putu ka Europskoj uniji.

"Posjet predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića Beogradu također je bio doprinos relaksiranju odnosa i nadilaženju problema iz prošlosti i s takvim susretima treba nastaviti", kazao je Dačić novinarima najavivši kako će početkom idućeg tjedna u Beogradu boraviti i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Srbijanski je premijer kazao i kako uskoro očekuje susret predstavnika Srbije i BiH na najvišoj razini, a iskazao je i potporu nastavku trilateralnih susreta na vrhu u kojima je ranije sudjelovala i Turska.

"Za Srbiju su važni odnosi s Republikom Srpskom, ali su nam važni i odnosi sa središnjom vlašću u Sarajevu. Mi također želimo imati posebne odnose i s Federacijom BiH", kazao je Dačić, koji je u Sarajevu boravio na regionalnoj konferenciji o migracijama i azilu (MARII).

Dačić je ocijenio kako je interes svih država regije da surađuju jer će ih tako šire okruženje više uvažavati. "Naše svađe samo su u interesu onih koji žele da budemo mali i podijeljeni", izjavio je Dačić.

Komentirajući borbu protiv organiziranog kriminala u Srbiji i njegove veze u ostalim zemljama regije, Dačić, koji je i ministar unutarnjih poslova, kazao je kako će se policijska suradnja na ovom planu nastaviti i jačati. "Bude li potrebe za daljom policijskom suradnjom o tome će se sigurno razgovarati, jer ne smijemo dopustiti da bilo koja država regije postane azil za kriminalce", kazao je Dačić. Dodao je kako bi vrijedilo razmisliti o uspostavi zajedničkog uhidbenog naloga koji bi vrijedio u svim državama regije kako je to, primjerice, slučaj među članicama Europske unije.

Odgovarajući na upit što će učiniti ako se dokaže da su srbijanski tajkuni Miroslav Mišković ili Milan Beko, protiv kojih su pokrenute istrage, povezani s nekim od dužnosnika Socijalističke partije Srbije (SPS) kojoj je na čelu, Dačić je kazao kako nitko neće biti zaštićen ukoliko je povezan s kriminalom.

Istodobno je, međutim, sugerirao kako je logičnije da bi takve veze prije mogle postojati s dužnosnicima iz razdoblja u kojemu je na vlasti bila Demokratska stranka (DS).

"Beko i Mišković se jesu obogatili u vrijeme Miloševića, no u vrijeme te vlasti (DS-a) su postali još bogatiji", kazao je Dačić.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙