FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 25. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Novoizabrana predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Dalija Orešković izjavila je danas kako ne smatra da način na koji je izabrana u Saboru umanjuje legitimitet njoj i drugim članovima Povjerenstva, ističući da nije stranački čovjek te da prije razgovora na Odboru za izbor i imenovanje saborski zastupnici za nju vjerojatno nisu ni čuli. "Činjenicu da sam izabrana bez glasova oporbe ne doživljavam kao stigmu jer nisam dobra ni s vladajućima ni s oporbom i vjerojatno nitko od njih do intervjua na sjednici Odbora nije čuo moje ime. Mogu razumjeti oporbu koja je napustila sjednicu dok se glasovalo o Povjerenstvu, ali ne želim se zadržavati na tome. Mislim da svi članovi Povjerenstva imaju legitimitet. Čeka nas vrlo zahtjevan posao i svima nam želim sreću", rekla je Orešković u telefonskoj izjavi za Hinu. Hrvatski sabor imenovao je danas na tajnom glasovanju novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Dalija Orešković je predsjednica, a članovi su Branka Lukačević-Gregić, Davorin Ivanjek, Boris Spudić i Tatijana Vučetić.

ZAGREB

Potpredsjednici HDZ-ova kluba zastupnika Davorin Mlakar i Gordan Jandroković optužili su danas parlamentarnu većinu da je izborom Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa onemogućila kvalitetan nadzor vlasti, poručujući vladajućima kako se "bahatost vlasti nikad nikom nije isplatila, pa neće ni SDP-u". "Vladajući nameću, ne samo svoj svjetonazor kao općeprihvaćene društvene stavove, nego i svoj način igre i svoju volju", rekao je Mlakar. Istaknuo je da se HDZ ponosi ranijim modelom, po kojem su u tijelima koja bira Sabor sjedili i predstavnici oporbe, ocijenivši da je današnjim izborom "dokinuta dobra demokratska praksa i nametnuta isključiva volja vladajućih". Izrazio je žaljenje što je "nametanje volje većine bez prihvaćanja argumenata oporbe potpuno podržao predsjednik Sabora Josip Leko i svi zastupnici vladajućih stranaka". Ocijenio je da je riječ o "velikom koraku natrag u prakticiranju demokracije" i "nastavku kadrovske politike Vlade, prenesene u parlament". "Pitam se samo, nakon gospođe Sanje Musić Milanović, koja je imenovana u Povjerenstvo koje se bavi školskim odgojem, jesu li i ovi kandidati u nekim rodbinskim ili prijateljskim vezama s članovima SDP-a", rekao je Mlakar.

VUKOVAR

Noć muzeja počela je večeras u obnovljenom vukovarskom Dvorcu Eltz svečanim otvorenjem prvoga dijela stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar čije su zbirke tijekom Domovinskog rata dijelom uništene i pokradene, a dio 2001. godine vraćen iz Srbije kamo je odnesen nakon okupacije 1991. godine. Brojnim nazočnim Vukovarcima ministrica kulture Andrea Zlatar Violić poručila je kako o njihovim željama, trudu koji će uložiti i stremljenjima ovisi valorizacija bogatog kulturnog nasljeđa koje baštine. "Ovaj Muzej je vaš i samo ćete vi, svojim zalaganjem, upornošću, željama i nastojanjima odrediti njegovu budućnost", kazala je ministrica Zlatar Violić dodajući kako je vukovarski muzej i muzej cijele Hrvatske ali i ujedninjene Europe u koju će Hrvatska uskoro ući. Napomenula je kako zna da je kulturna obnova Vukovara kasnila, ali kako se čine napori da se svi predviđeni projekti završe, a da bi se to i ostvarilo najavila je iznalaženje sredstava iz svih mogućih izvora od proračuna, do fondova EU i zaklada. Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo poručio je da će proces povratka u Vukovar biti završen onoga dana kada se u vukovarski arheološki muzej, čija je izgradnja pri kraju, vrati Vučedolska golubica, koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

VUKOVAR

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na prigodnoj svečanosti u kući Magaza Mihajlović u vukovarskoj Zmajevoj ulici, uručila je vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi zapisnik o primopredaji osam obnovljenih kuća koje se nalaze u povijesnoj jezgri grada Vukovara, a stradale su u srpskim topničkim napadima na taj grad 1991. godine. "Ovo je iznimno važan čin jer pokazuje da se Vukovaru vraća njegova baština, kojom se uvijek iznimno ponosio", kazala je u prigodnom govoru ministrica Zlatar Violić izrazivši uvjerenje kako će obnovljene kuće osnažiti razvoj Vukovara. Prema njezinim riječima, svaka od obnovljenih kuća bit će stavljena u funkciju razvoja Grada Vukovara. Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo najavio je skori početak radova na obnovi cesta i nogostupa u vukovarskoj gradskoj jezgri, kako bi središte Vukovara, kako je kazao, bilo na ponos cijele Hrvatske. Pripreme za obnovu razrušenoga grada, čija je jezgra uvrštena na popis sto najugroženijih spomeničkih lokaliteta na svijetu međunarodnoga fonda World Monuments Watch, počele su tijekom procesa mirne reintegracije. Tijekom obnove, koja je počela nedugo nakon mirne reintegracije, obnovljeno je ukupno deset kuća, a u završnoj fazi je obnova kuće Paunović. U tijeku je i obnova jedne od najvećih i najreprezentativnijih građevina povijesnoga središta Palače Grand-hotela (kasnije nazvane Radnički dom), monumentalne historicističke uglovnice s kraja 19. stoljeća.

DRNIŠ

U Drnišu je danas bio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je nakon susreta s građanima uz kavu u gradskoj kavani razgovarao i sa zamjenicom gradonačelnika Vlatkom Duilo, inače kandidatkinjom HNS-a na nedjeljnim prijevremenim izborima za gradonačelnika. Duilo ga je izvijestila o razvojnim projektima u gradu Drnišu, najboljem iskorištavanju mogućnosti na tom području i gospodarskom razvoju. Govoreći o područjima posebne državne skrbi, ministar Ivan Vrdoljak slikovito je rekao da ljudima na tom području ne treba davati ribu, nego ih naučiti loviti. "Mi se tom području trebamo posvetiti na drugačiji način, investitore uputiti na području gdje je brza i efikasna uprava. Pažnja sustava ne treba biti pomoć poduzetniku od 10 ili 40 kuna po zaposleniku, već da ih se prati u razvoju, konkurentnosti, inovacijama, cijeni transporta, energenata i tisuću dugih načina, a onda oni sami sebi uhvate ribu i zarade svoj posao", izjavio je za ministar Vrdoljak. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ponovno je danas opovrgnuo optužbe da vladin prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima omogućuje rasprodaju nacionalnog bogatstva, poput šuma i voda, te je istaknuo da se tim zakonom samo želi ubrzati procedura, koja bi inače trajala dvije godine, a sada će trajati mnogo kraće.

ZAGREB

Povodom kandidature Zagreba i Rijeke za organizaciju Europskih sveučilišnih igara 2016., predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić danas je primio izaslanstvo izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA) i Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS) dajući toj kandidaturi snažnu podršku. "Željeli bismo da Zagreb bude domaćin 'europske Univerzijade' 2016. - Gradska skupština je dala podršku tome i Grad Zagreb je osigurao sredstva u projekcijama proračuna za iduće četiri godine", izjavio je Bernardić novinarima nakon službenog službenog sastanka kojem su nazočili predsjednici EUSA-e Adam Roczsek i HASS-a Zrinko Čustonja te predsjednik kandidature za Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016. Gordan Kožulj. Podsjetio se i Univerzijade 1987. koja je, kako je rekao, preporodila Zagreb. "Htjeli bi da se takva renesansa dogodi i 2016.", naglasio je. Naveo je da je u organizaciji tog sportskog poduhvata ovaj put i Rijeka ocijenivši kako je vezanje dva sveučilišna i sportska grada odnosno kontinentalne i mediteranske Hrvatske najbolji način za promociju Hrvatske.

SLAVONSKI BROD

Povjerenik Vlade RH za obavljanje poslova u ovlasti slavonskobrodskoga Gradskog vijeća Mario Vučinić rekao je novinarima kako najprije mora na temelju gradonačelnikova prijedloga donijeti odluku o privremenom financiranju grada. Vlada je jučer na zatvorenom djelu sjednice imenovala Marija Vučinića svojim povjerenikom za obavljanje poslova u ovlasti slavonskobrodskoga Gradskog vijeća i raspustila Gradsko vijeće. Gradsko vijeće Slavonskoga Broda nije u roku donijelo proračun za ovu godinu, a odluku o privremenom financiranju koju je to vijeće donijelo Državna uprava proglasila je nezakonitom. "Moram napraviti ono što gradonačelnik i Gradsko vijeće nisu učinili, a to je da na osnovu gradonačelnikova prijedloga donesem odluku o privremenom financiranju grada. Odluka znači da se u sljedećem razdoblju može trošiti najviše jedna četvrtina prošlogodišnjeg iznosa namijenjenog rashodima. Jednostavno rečeno, to je životarenje. Nažalost, u takvu smo situaciju dovedeni", rekao je Vučinić (SDP), koji bi dužnost trebao preuzeti početkom sljedećeg tjedna. Po njegovim riječima, ne očekuje probleme u suradnji s gradonačelnikom Mirkom Dusparom.

DUBROVNIK

Počeli su radovi na rekonstrukciji operativne obale u luci Komolcu u Rijeci Dubrovačkoj, vrijedni 2,1 milijun kuna koje je osigurala Županijska lučka uprava iz Dubrovnika. Iduća tri mjeseca rekonstruirat će se operativna obala u dužini od 56 metara i širini od 5,5 metara, rekao je ravnatelj Županijske lučke uprave iz Dubrovnika Željko Dadić, koji je zajedno s dubrovačko - neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem otvorio radove. Istaknuo je kako je u protekle četiri godine dubrovačka Županijska lučka uprava ostvarila više projekata od kojih su najvažniji izgradnja pristaništa na otoku Šipanu i otoku Koločepu, uređenje obale u Gruškoj luci i radovi na pristaništima u Orašcu, Trstenom i na Lokrumu. Pripremljena je i građevinska dokumentacija za obnovu valobrana Kaše, čiji je projekt spreman za apliciranje za fondove EU-a.

VARAŽDIN

Za zbrinjavanje oko 120 tisuća tona varaždinskoga baliranog otpada te otpada iz još četiri okolne općine - Trnovca Bartolovečkog, Svetog Ilije, Vinice i Petrijanca stiglo je šest ponuda od kojih četiri iz Hrvatske te po jedna iz Slovenije i Slovačke, rečeno je danas prilikom javnog otvaranja ponuda u Varaždinu. Najpovoljnija ponuda od 890 kuna s PDV-om po toni otpada jest ona varaždinske tvrtke "Univerzal" u suradnji s austrijskim partnerom - tvrtkom EVN. Tvrtka "Cezar" d.o.o. s partnerima, tvrtkom "Komunalac Davor" i "Eko flor plus" iz Mokrica, ponudila je zbrinjavanje otpada po cijeni od 1003 kune, a "Gradnja" d.o.o. iz Sibinja za isti posao ponudila je zbrinjavanje otpada po cijeni od 1031 kune. Slovenski ponuditelj tvrtka "Gorenje surovina" iz Maribora istaknula je ponudu po cijeni od 1040 kuna po toni otpada, a slovačka tvrtka "Skladky a odpady" iz Bratislave spremna je zbrinuti varaždinski otpad po cijeni od 1124 kune po toni. Na natječaj se javila i varaždinska tvrtka T7 Vis, čija je ponuda od 1297 kuna po toni najskuplja. Gotovo sve tvrtke ponudile su rok za zbrinjavanje otpada između šest mjeseci i godinu dana. Pošto povjerenstvo detaljno pregleda ponude, odluku o povjeravanju poslova zbrinjavanja varaždinskog otpada donijet će varaždinsko Gradsko vijeće.

DUBROVNIK

Pošto je ovih dana vodostaj Neretve u Metkoviću, Opuzenu i Krvavcu opao, obala je zatrpana gomilama smeća koje je rijeka nanijela iz BiH u dolinu Neretve. Zamjenik dubrovačko - neretvanskog župana Frano Skokandić upozorio je kako to nije ništa novo kad je u pitanju BiH i odlaganje otpada. "Rijeka Neretva i Jadranska obala ugroženije su nego ikad od tona otpada iz susjedne države čim malo više poraste vodostaj", rekao je Skokandić. Dodao je kako se očito u BiH strategija gospodarenja otpadom svodi na njegovo odlaganje u korito ili na obalu rijeke svjesno promišljajući da će jednoga kišnog zimskog dana sve to biti deponirano u Jadranskome moru. "Prizori koje smo mogli vidjeti ovih dana uz obalu Neretve govore sami za sebe", naglasio je Skokandić.

DRNIŠ

Drnišani će ove godine dva puta birati izvršnu gradsku vlast - u nedjelju, 27. siječnja na prijevremenim izborima biraju gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, a u svibnju ponovno na redovitim lokalnim izborima izvršnu te predstavničku vlast. Prijevremene izbore krajem studenoga prošle godine raspisala je Vlada RH pošto je Ministarstvo uprave donijelo odluku o provođenju izbora nakon smrti gradonačelnika Ante Dželalije, koji je umro 6. listopada 2012. Kandidate za prijevremene izbore istaknuli su HDZ i HNS. Drniški Gradski odbor HDZ-a za gradonačelnika je kandidirao Josipa Begonju, trenutačnog predsjednika Gradskog vijeća i predsjednika Gradske organizacija HDZ-a, a za zamjenika Nikolu Lovrića, bivšega čelnika drniškoga HDZ-a. Kandidatkinja drniške organizacije HNS-a za gradonačelnicu je Vlatka Duilo, od lani članica te stranke. Godine 2005. bila je zamjenica gradonačelnika s Nezavisne liste, pokojnoga Ante Dželalije. Kandidat za njezina zamjenika je Marin Malenica, koji je od 2005. godine vijećnik u drniškom Gradskom vijeću, također s Nezavisne liste Ante Dželalije, koji je član HNS-a postao prije nekoliko mjeseci. Zbog prijevremenih izbora, procjenjuje se da će drniški gradski proračun biti opterećen s 300.000 kuna.

VARAŽDIN

Dugogodišnji sindikalist i predsjednik Županijske organizacije Hrvatskih laburista - stranke rada Siniša Miličić kandidat je te stranke za varaždinskog župana na lokalnim izborima u svibnju ove godine, rečeno je danas u Varaždinu prilikom predstavljanja kandidature. Uništeno gospodarstvo te loše stanje kojem se ne nazire kraj, sve lošiji standard života građana Varaždinske županije te želja i volja da se sve to promijeni i veliko iskustvo u gospodarstvu stečeno kroz dugogodišnji rad u sindikalnim organizacijama osnovni su razlozi isticanja kandidature za mjesto župana, kazao je Siniša Miličić. Također je rekao kako od "vertikale" vlasti, od lokalne do nacionalne razine, građani Varaždinske županije dosad nisu imali koristi te da se od izbora do izbora stalno daju ista obećanja, a praktički ništa nije učinjeno. Laburisti tvrde kako će za početak vratiti poštenje i rad u prvi plan te da će glavninu svojeg programa usmjeriti prema ženama i nezaposlenosti, ponajprije mlađih osoba, te razvoju seoskih dijelova Varaždinske županije i izobrazbi. Kao potvrdu orijentacije na mlađe osobe ističu i dvoje kandidata za zamjenike. To su 28-godišnja profesorica engleskog jezika i komparativne književnosti Ivana Pomahač i 31-godišnji voditelj proizvodnje privatne tvrtke iz Varaždina Davor Golub.

ZAGREB

Mladež Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) smatra kako se u vremenu jake ekonomske krize, kojoj, kako ocjenjuje, aktualna vlast nije dorasla, trebamo osloniti na vlastita znanja te na mlade stručnjake kojima treba dati priliku da se u Hrvatskoj školuju i tu ostanu raditi i živjeti. Mladež HDZ-a, potaknuta odlukom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića o sanaciji duga Studentskog Centra Sveučilišta u Zagrebu, čiji teret bi trebali snositi zagrebački studenti, apelira na njegovo ministarstvo da ne daju dodatni "vjetar u leđa" sve češćoj pojavi da mladi, akademski obrazovani ljudi iseljavaju iz Hrvatske. "Bojimo se da će zbog teške gospodarske i financijske situacije ovakve odluke još više potencirati tjeranje mladih iz svoje zemlje", ističe u priopćenju Mladež HDZ-a. Nadalje, tvrde kako će takva neprimjerena i nepopularna rješenja vrlo brzo dovesti do negativnog trenda u broju brucoša jer će studiranje postati luksuz, a ne logičan nastavak srednjoškolskog obrazovanja. Ministar Jovanović i Milanovićeva Vlada trebali bi voditi računa o tome kako je danas registrirano više od 72.000 nezaposlenih mladih ljudi i da više od 84 posto mladih, kako pokazuju brojne ankete, žele napustiti svoju zemlju u potrazi za boljim standardom, navode u priopćenju.

ZAGREB

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je danas u priopćenju kako nije točno da se cijena smještaja u studentskim domovima nije mijenjala 19 godina, reagirajući time na tvrdnju ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića na jučerašnjoj sjednici Vlade. "Cijene smještaja u studentskim domovima u Zagrebu posljednji put su mijenjane 1. rujna 2009. kada je poskupljenje bilo i do 200 posto", podsjeća Studentski zbor, navodeći kao primjer cijenu smještaja u Studentskom domu Cvjetno naselje koja je do 1. rujna 2009 iznosila 122 kune, a nakon toga 300 kuna. "Studentski zbor drži da je svako daljnje povećavanje cijene smještaja potpuno neprihvatljivo ako ne bude ulaganja u obnovu studentskih domova koji su trenutno u katastrofalnom stanju", dodaje se u priopćenju. Osvrćući se i na cijenu menija u studentskim restoranima, Studentski zbor ističe kako su svjesni da se ona nije mijenjala dugi niz godina te poručuju da su spremni na dijalog o tome. "Najmanje što očekujemo jest da cijenu prehrane prati, naravno, i poboljšanje kvalitete", dodaju iz Studentskog zbora.

RIJEKA

Knjiga "Maskarada" Mihaila Jurjeviča Ljermontova u prepjevu Luke Paljetka predstavljena je danas kao novo izdanje Kazališne knjižnice, bibiloteke HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Predstava "Maskarada" premijerno je izvedena u režiji Vite Taufera u veljači prošle godine u riječkome HNK te je za tu prigodu od Luke Paljetka naručen novi prepjev Ljermontovljeva teksta. Urednica knjige, dramturginja riječkoga HNK Magdalena Lupi-Alvir rekla je da se u Kazališnoj knjižnici objavljuju tekstovi koji su praizvedeni u riječkome kazalištu, strani tekstovi koji su praizvedeni u Hrvatskoj ili je riječ o novim prijevodima klasičnih djela. Ta je knjiga pridonijela prilično rijetko objavljivanoj kazališnoj literaturi u Hrvatskoj, i to posebno dramskoj, dodala je. Svjetska kazališna praksa jest da se naručuju novi prijevodi tekstova zato što je jezik živ te se s vremenom mijenja, rekla je Lupi-Alvir. Dodala je da je riječki HNK procijenio da je jedini prijevod "Maskarade", onaj Gustava Krkleca, zastario iako je vrlo dobar. Luko Paljetak rekao je da je bio iznenađen tom narudžbom jer ima drugih aktivnijih prevoditelja s ruskog jezika. Ustvrdio je da je prijevod bio vrlo zahtjevan te je ocijenio da je "Maskarada" jedna od ponajboljih ruskih drama.

ZAGREB

Američki glazbenik Seth Weinstein, muzički direktor brojnih broadwayskih hitova, koji u Zagrebu sudjeluje u radu na mjuziklu "Crna kuća", izrazio je danas prigodom susreta s gradonačelnikom Milanom Bandićem svoje oduševljenje Zagrebom naglasivši kako mu je čast raditi na predstavi koja će premijerno biti izvedena 1. veljače u Studentskom centru. "Sretan sam što sam u Zagrebu i čast mi je raditi na mjuziklu 'Crna kuća', intrigantnoj povijesnoj priči u kojoj sudjeluju mnogi talentirani glumci i pjevači. Ovo će biti jedan od velikih hitova", rekao je Weinstein, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika. Na susretu u Gradskoj upravi bili su i pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, autor teksta i priče, autor glazbe Darko Hajsek te koreograf i redatelj Igor Barberić. Mjuzikl "Crna kuća" temelji se na staroj zagrebačkoj legendi iz 16. stoljeća. Priča "Crne kuće" počiva na legendi o biskupu Stjepanu, stvarnom liku iz zagrebačke prošlosti koji se uspješno borio protiv Turaka. Kad su ga ipak zarobili, Kaptol je odbio platiti otkupninu. Stjepan tada mijenja vjeru, prelazi na tursku stranu i nastavlja se boriti u redovima dojučerašnjih neprijatelja, a Kaptol mu je u znak osvete obojio odaje u crno. Glavne ženske uloge tumače Antonija Barišić i Dunja Fajdić, glavna muška uloga pripala je Hrvoju Foretiću, a ulogu glavnog antagonista tumači Damir Kedžo.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙