FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan pad uvoza prepolovio španjolski trgovinski manjak

Autor: mkuz
MADRID, 22. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Španjolski trgovinski manjak gotovo je prepolovljen u studenom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zbog pada uvoza u uvjetima recesije, pokazali su vladini podaci.

Trgovinski manjak smanjio se za 47,4 posto, na 1,4 milijarde eura (1,9 milijarde dolara), što je najniža razina za mjesec studeni od 1997. godine, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo gospodarstva.

Glavni je razlog tog smanjenja pad uvoza za 6,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Izvoz je također zabilježio pad, ali za osjetno blažih 0,6 posto.

U razdoblju od siječnja do studenog španjolska je trgovinska bilanca iskazala manjak od 29,46 milijardi eura, koji se time smanjio za 29,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U istom se razdoblju uvoz smanjio za 2,1 posto, kliznuvši na 234,32 milijarde eura, dok je izvoz porastao za 3,7 posto, dosegnuvši 204,86 milijardi eura.

Španjolska vlada očekuje da će se aktivnosti u gospodarstvu u ovoj godini smanjiti 0,5 posto, što je puno optimističnija procjena od one većine analitičara koji očekuju pad aktivnosti za 1,5 posto.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙