FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska oporba nije uspjela sastaviti vladu

Autor: akoz
IISTANBUL/BEJRUT, 21. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Čelnici sirijske oporbe u ponedjeljak su rekli da nisu uspjeli sastaviti prijelaznu vladu koja bi upravljala područjima Sirije koja nadziru pobunjenici.

Političke napore za rješavanje sukoba uvelike ometa neuspjeh pobunjenika da sastave jedinstvenu frontu kao i činjenica da svjetske sile podržavaju različite strane.

Razgovori predstavnika u oporbenoj Sirijskoj nacionalnoj koaliciji (SNC), 70-ročlanom krovnom oporbenom tijelu kojime dominiraju islamisti i njihovi saveznici, ovoga su vikenda u Istanbulu samo istaknuli podjele u koaliciji.

"Ovo je veliki udarac revoluciji protiv Bashara al-Assada", rekao je jedan oporbeni čelnik koji je nazočio sastanku no koji nije želio biti imenovan jer tajno djeluje u Siriji.

Izvori s pregovora u Turskoj su rekli da je predsjednik Moaz Alkhatib odletio u Katar dok su pregovori još uvijek trajali kako bi zatražio financijsku pomoć za tranzicijsku vladu.

SNC je u izjavi rekao da će peteročlani odbor ponuditi prijedloge za formiranje vlade u roku od deset dana.

Jedino ime izneseno na sastanku kao mogući tranzicijski premijer je ono Riada Hijaba, bivšeg sirijskog premijera. Dugogodišnji oporbeni aktivist Kamal Labwani rekao je da bi Hijab, najviše rangirani član užeg Assadovog kruga koji je prebjegao od početka pobune u ožujku 2011., bio učinkovit čelnik vlade unatoč njegovoj prošlosti u Assadovoj administraciji.

"Hijabu se treba dati priliku. Nakon dvije godine pokušaja red je na nekog drugog", rekao je Labwani.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙