FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija protiv prijave Sirije ICC-u

Autor: vmrs
MOSKVA, 15. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda protivi se inicijativi nekoliko desetaka zemalja koje žele Siriju prijaviti Međunarodnome kaznenom sudu (ICC) i tvrdi kako je riječ o "kontraproduktivnom pokušaju u pogrešnom trenutku".

Više od pedeset zemalja u ponedjeljak je tražilo da se sirijski sukob prijavi ICC-u, ustanovi koja sudi za genocid i ratne zločine. Te su zemlje poslale pismo u kojem kažu kako bi takav potez "poslao jasan signal sirijskim vlastima".

Rusija koja kao ni Kina ni Sjedinjene Države, nije potpisnica ICC-a, tvrdi da takva prijava ne bi pridonijela završetku građanskoga rata.

"Držimo da je ta inicijativa loše tempirana i kontraproduktivna želimo li ostvariti glavni zadatak: hitan prestanak krvoprolića u Siriji", kaže se u priopćenju ruskoga ministarstva vanjskih poslova.

Vjeruje se da su i sirijske vlasti i oporba činili zločine u sukobu koji traje već 21 mjesec, ali UN drži da su vlasti više krive za ukupno 60 tisuća mrtvih.

Rusija je iskoristila pravo veta i blokirala tri rezolucije Vijeća koje su imale i potporu Zapada, a kojima se htjelo vršiti pritisak na sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada ili ga čak smijeniti. Rusija drži da njegov odlazak ne smije biti preduvjet mirovnoga sporazuma.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙