FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijci odbacuju Assadov govor, borbe nastavljene

Autor: dmus
ZAGREB, 7. siječnja 2013. (Hina) - Sirijci su u ponedjeljak većinom odbacili govor predsjednika Bashara al-Assada u kojem je u nedjelju predložio svoju verziju mirovnog plana, a međunarodni analitičari su istup sirijskog predsjednika ocijenili kao dokaz da se smatra dovoljno vojno jakim da ne pokaže imalo fleksibilnosti.

Samo nekoliko sati nakon što se Assad obratio stotinama svojih pristaša u zgradi Opere u Damasku, snažni su sukobi izbili ni pet kilometara od tog mjesta, u okrugu Arkabi, blizu ceste za zračnu luku, priopćio je sirijski Opservatorij za ljudska prava, koji djeluje iz Londona.

Borbe su trajale cijelu noć, jednako kao u provincijama Idlibu i Alepu na sjeveru zemlje. Sirijski premijer Wael al-Halki zatražio je u ponedjeljak izvanredni sastanak vlade u cilju "provedbe nacionalnog programa za rješavanje krize u Siriji koji je predsjednik Bashar al-Assad objavio jučer". objavila je državna agencija SANA.

Dopredsjednik oporbene sirijske Nacionalne koalicije George Sabra rekao je da Assadov prijedlog mirovnog plana "ne zaslužuje ni da ga se nazove inicijativom".

"Zapravo bismo ga trebali gledati kao proglas kojim najavljuje nastavak rata protiv sirijskog naroda", rekao je Sabra.

Assad u svojoj mirovnoj inicijativi nije ponudio ikakve ustupke, odbacivši svaku mogućnost pregovora s oporbom, koju je nazvao marionetama Zapada.

Glasnogovornica State departmenta Victoria Nuland govor sirijskog predsjednika nazvala je "još jednim pokušajem režima da se održi na vlasti".

Vrlo sličnim riječima oglasila se i Francuska, a dobri poznavatelji stanja ukazuju na trenutak koji je Assad izabrao kako bi se u javnosti oglasio prvi put od lipnja, ocijenivši da mu situacija ide u prilog i da je dovoljno vojno snažan za takav "tvrdi" izričaj.

"To je Assadu dobar trenutak za poticanje morala svojih pristalica jer je njegova vojska nedavno ostvarila nekoliko pobjeda, a on je i dalje siguran na svojem položaju", suprotno najavama njegovih kritičara koji stalno najavljuju njegov pad, pojasnio je stručnjak za geopolitiku Sredozemlja i Bliskog istoka Fabrice Balanche.

"Stanje (u Siriji) danas je malo stabilnije. Režim neće dobiti rat, ali zna da će biti dugotrajan. Sve to daje kisika jednom režimu koji je u konačnici osuđen na propast, što objašnjava zašto je odabran ovaj trenutak za govor", ocijenio je Thomas Pierret sa sveučilišta u Birminghamu, autor djela "Baas i islam u Siriji".

No ravnatelj istraživačkog odjela Instituta za međunarodne i strateške odnose Karim Bitar upozorio je kako Assad sadržajno nije promijenio ništa u odnosu na posljednji javni istup prije sedam mjeseci.

"To je govor rata. Assad je nepopustljiv i potpuno nesklon zamisli o stvarnom procesu političke tranzicije", ustvrdio je Pierret, a Balanche je istaknuo Assadovu vještinu da ljude uvjeri kako nije on krivac za nedostatak dijaloga s oporbom, nego njegovi protivnici koji ne žele njega za sugovornika.

No svi su sugovornici suglasni u ocjeni da će Assadovo "političko rješenje", koje je oporba u potpunosti odbacila, "ostati mrtvo slovo na papiru".

Jer je sirijski predsjednik u svojem govoru, kako je ukazao Pierret, "predložio ponavljanje 'reformi' iz 2011., odnosno fiktivni dijalog s navodnim oporbenim predstavnicima, koje će izabrati on sam".

"Previše je krvi proliveno da bi pobunjenici prihvatili ostati na tome. Assadov prijedlog nudi puno premalo u odnosu na ono što bi bilo prihvatljivo pobunjenicima - premalo je i prekasno", zaključio je Bitar.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙