FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlasti RS-a prijete štrajkašima

Autor: rmav
SARAJEVO, 21. siječnja 2013.(Hina) - Predsjednik vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić ustvrdio je u ponedjeljak kako nije uspio opći štrajk što su ga organizirali sindikati zaposlenih u obrazovanju, pravosuđu, javnoj upravi i policiji, a sindikalnim vođama zaprijetio je "odgovarajućim sankcijama" ako ustraju na prekidu rada svojih članova.

"Oni (sindikati) nisu uspjeli s općim štrajkom, posebno ne u namjeri da blokiraju pravni život u RS-u", kazao je Džombić novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice entitetske vlade.

Dio zaposlenih u školstvu, pravosuđu i javnom upravi te policiji od jutarnjih je sati štrajkao, no Džombić je procijenio kako je to znatno manja brojka od najavljivane.

Posebice je kritizirao predsjednika sindikata zaposlenih u obrazovanju Stevana Milića, tvrdeći kako je on protuzakonito pozivao nastavnike da ne drže nastavu.

"Time je ugroženo pravo djece na obrazovanje", ustvrdio je Džombić, dodajući kako se time krši zakon.

Zaprijetio je kako će ubuduće biti sankcionirani svi koji to čine.

Čelnici sindikalnih udruga s druge su strane optužili vlast u RS da vrši nedopušten politički pritisak na zaposlene u javnim službama, prijeteći im otkazima ukoliko se pridruže štrajku.

Predsjednik sindikata zaposlenih u policiji Duško Jandrić izjavio je novinarima kako su policajci bilo izloženi izravnim pritiscima da ne štrajkaju, a da su oni koji su se na to odlučili popisivani.

Ministar unutarnjih poslova Stanislav Čađo potvrdo je kako su popisi pravljeni, no kazao je kako je to bilo nužno zbog isplate plaća.

Četiri sindikalne udruge iz RS-a odlučile su se na štrajk zbog planova entitetske vlade da za deset posto smanje primanja zaposlenima koji primaju plaće iz proračuna.

Džombić je kazao kako je njegova vlada na to prinuđena jer su proračunski prihodi značajno smanjeni.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙