FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanska središnja banka očekuje snažan pad gospodarstva u 2013.

Autor: gple
RIM, 18. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Talijanska središnja banka objavila je u petak da očekuje još veći pad gospodarskih aktivnosti u ovoj godini no što je dosada prognozirala, u kontekstu postroženih uvjeta kreditiranja i sumornog međunarodnog okruženja.

Banca d'Italia sada očekuje pad gospodarskih aktivnosti u ovoj godini za jedan posto, u odnosu na njihovo smanjenje za samo 0,2 posto, prognozirano u srpnju prošle godine.

U tromjesečnom izvješću o stanju u gospodarstvu banka je uoči parlamentarnih izbora zakazanih 24. i 25. veljače konstatirala da je Italija kliznula u recesiju u trećem tromjesečju 2011., procijenivši da će se trend pada aktivnosti protegnuti na dobar dio 2013. godine.

Umjeren i neizvjestan oporavak najavljen je u drugoj polovini ove godine dok će u idućoj gospodarstvo porasti 0,7 posto. U 2012. aktivnosti su se vjerojatno smanjile za 2,1 posto, procjenjuju u Banca d'Italia.

Proračunski deficit kliznuo je prošle godine na oko tri posto BDP-a, s 3,9 posto u 2011., procjenjuje se u izvješću.

Precizna procjena deficita u tekućoj godini nije navedena, pri čemu je vlada prognozirala strukturno uravnotežen proračun. U bančinom izvješću napominje se tek da će proračunske mjere poduzete 2011. "omogućiti poboljšanje proračunske bilance u razdoblju od 2013. do 2014.".

Udio duga u BDP-u, koji su u vladi procijenili na 126,1 posto BDP-a u 2013., trebao bi se po procjenama središnje banke smanjiti u 2014. zahvaljujući povećanju primarnog viška i opetovanom rastu gospodarskih aktivnosti. Primarni višak inače isključuje troškove servisiranja duga.

Nove su bančine prognoze znatno pesimističnije od onih koje je vlada objavila u listopadu prošle godine a predviđale su pad aktivnosti u ovoj godini za 0,2 posto, te povratak rastu u 2014., uz povećanje aktivnosti za 1,1 posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙