FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švorinić za smanjenje jedinica lokalne samouprave u PGŽ-u

Autor: dsil
RIJEKA, 15. siječnja 2013. (Hina) - Kandidat za riječkoga gradonačelnika Liste za Rijeku Danko Švorinić predložio je danas da se broj jedinica lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji smanji s 36 na devet.

Po njegovu prijedlogu, više sadašnjih gradova i općina trebali bi se ujediniti u veće jedinice kako bi se racionalizacijom i preustrojem komunalnih društava na godinu oslobodilo od 20 do 30 posto njihovih proračuna. Taj bi se novac preraspodijelio u industrijski fond za razvojne projekte, rekao je Švorinić na konferenciji za novinare.

Nove jedinice lokalne samouprave tako bi bile Liburnija, Rijeka-Bakar-Kraljevica, otok Krk, Crikvenica-Novi Vinodolski, Vrbovsko, Delnice, Čabar, Cres-Lošinj i otok Rab.

Prijedlog novoga teritorijalnog ustroja treba doći iz Primorsko-goranske županije, a opravdanost se može potvrditi i referendumom građana, rekao je Švorinić. Konačnu odluku o teritorijalnom ustroju donio bi Hrvatski sabor na temelju prijedloga, rekao je.

Na današnjem predstavljanju dijela programa Švorinić je istaknuo da se pogrešnom administrativnom podjelom zemlje društveno bogatstvo još brže topi zbog potreba prevelikog broja jedinica lokalne samouprave te županija. Rijeci je pogrešnom administrativnom podjelom oduzeta ekonomska baza te se time koči razvoj županije, rekao je.

Naglasio je da bi bilo nužno podići razinu gospodarske suradnje općina i gradova jer oni sada djeluju kao izolirani otoci bez zajedničke strategije djelovanja. Uz to, proračunski novac više se troši na razvijanje gradske i općinske infrastrukture te na uređenje okoliša i prirode nego na omogućavanje gospodarskog razvoja i rasta zaposlenosti, rekao je predsjednik Liste za Rijeku.

(Hina) xdsil yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙