FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od novih proračunskih nesuglasica prigušio apetit za rizikom, dolar ojačao

Autor: gple
LONDON, 3. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je u četvrtak dosegnuo najvišu razinu u tri tjedna prema košarici ključnih svjetskih valuta budući da je strah od novih proračunskih nesuglasica u Washingtonu natjerao ulagače da potraže utočište u likvidnijoj zelenoj novčanici.

U takvom je okruženju euro oslabio prema dolaru 0,6 posto, kliznuvši na 1,3082 dolara, najnižu razinu od sredine prosinca. Jedinstvena europska valuta oslabila je i prema jenu, i to 1,1 posto, kliznuvši na 113,90 jena.

Dolar je također oslabio prema japanskoj valuti, nešto blažih 0,6 posto, te se njime trgovalo po 86,84 jena. Prethodno je nakratko dosegnuo najvišu razinu od srpnja 2010. od 87,36 jena.

Indeks dolara koji mjeri vrijednost zelene novčanice prema šest ključnih svjetskih valuta ojačao je 0,3 posto a nakratko je dosegnuo i najvišu razinu u tri tjedna.

Američki politički čelnici postigli su dogovor kojim je otklonjena fiskalna kriza, ali bi u iduća dva mjeseca mogli uslijediti novi, potencijalno štetni politički obračuni oko smanjenja proračunskih rashoda i plafona za zaduživanje države.

Zabrinutost tržišta zbog neriješenog pitanja američkog proračunskog deficita očitovala se u upozorenju agencije Moody's da SAD mora uložiti veće napore kako bi sačuvao rejting Aaa od važeće negativne prognoze.

U Standard & Poor'su naglašavaju da dogovor o proračunu ne utječe na njihovu negativnu prognozu za kreditni rejting, upozoravajući američke čelnike da ih čeka još dosta posla.

"Pred nama su možda dva teška mjeseca i smatramo da će indeks dolara ponovo jačati", ističe Jane Foley iz Rabobanka.

Ulagači često smatraju američku valutu sigurnim utočištem za kapital i kupuju je u nesigurnim vremenima, čak i ako je izvor te nesigurnosti upravo u SAD-u.

Euro bi pak mogao i dalje slabiti, upozoravaju analitičari, ukazujući na očekivanja o produbljivanju recesije u eurozoni i na sve veće izglede za sniženje ključnih kamatnih stopa radi podupiranja posustalog gospodarstva.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙