FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekt "Jačanje kapaciteta za provedbu strateške procjene utjecaja na okoliš"

Autor: mbuj
ZAGREB, 14. siječnja 2013. (Hina) - Projekt "Jačanje kapaciteta za provedbu strateške procjene utjecaja na okoliš na regionalnoj i lokalnoj razini" za koji je u sklopu programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2010 osigurano 1.075.250 eura, od čega 10 posto nacionalnim sufinanciranjem, svečano je danas otvoren u Zagrebu.

Projekt je započeo 23. listopada prošle godine, a predviđeno vrijeme provedbe je 16 mjeseci. Korisnik projekta je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a analizirat će se postojeće stanje provedbe postupka strateške procjene utjecaja na okoliš, osmisliti i održati radionice za sudionike postupka te izraditi smjernice za provedbu postupka.

Cilj projekta je jačanje administrativnih kapaciteta i provedbe postupaka strateške procjene utjecaja na okoliš u Hrvatskoj na regionalnoj i lokalnoj razini.

Strateškom procjenom utjecaja na okoliš procjenjuje se na koji način određeni strateški plan i program razvoja države ili županije može utjecati na okoliš, a donosi se paralelno s planom i programom razvoja. Donosi ga država ili županija, a mora biti usklađen sa zaštitom okoliša i načelima održivog razvoja. Primjenjuje se od 2008. godine, a tim je postupkom briga za zaštitu okoliša i održivi razvoj postala integrirani dio donošenja planova i programa razvoja. Ministarstvo je tijekom provedbe dosadašnjih postupaka uočilo potrebu za dodatnom obukom službenika koji provode stratešku procjenu.

U hotelu Panorama projekt su otvorili zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza i šef Odjela za provedbu projekata u Delegaciji Europske unije u Republici Hrvatskoj Richard Masa.

Dokaza je istaknuo kako se Hrvatska priprema za punopravno članstvo u Europskoj uniji pa samim time i za povlačenje sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova. Ustvrdio je kako će korištenje tih sredstava zahtijevati izradu planova i programa za koje je obvezan postupak strateške procjene pa je zbog toga kvalitetna obuka na regionalnoj i lokalnoj razini od velike važnosti za maksimalno iskorištavanje novca iz fondova.

"Moramo iskoristiti maksimum iz fondova EU, a za to su nam od odlučujuće važnosti educirani ljudi na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, obučeni za izradu projekata kojima se novac može povući", istaknuo je Dokoza. Izrazio je zadovoljstvo timom eminentnih stručnjaka s bogatim iskustvom u provođenju postupaka strateške procjene u EU državama te dodao kako ujedno treniramo i naše trenere tako da ćemo stvoriti jedan tim stručnjaka koji će kasnije kontinuirano provoditi edukacije i obučavati ljude, kako na regionalnoj tako i na lokalnoj razini.

Masa je rekao kako je temeljna ideja projekta pružiti priliku svim dionicima da imaju bolji uvid u njegove glavne elemente i ključne posljedice, a cilj je pronalazak optimalnih rješenja i minimalizacija posljedica. Napomenuo je da je strateška procjena utjecaja na okoliš preduvjet za dobivanje sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova EU-a te kako je važno razvijanje svijesti o tome i na regionalnoj i lokalnoj razini.

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙