FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zmajlović traži ubrzanje aktivnosti u vezi s onečišćenjem zraka u S. Brodu

Autor: mbuj
ZAGREB, 10. siječnja 2013. (Hina) - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović naredio je ubrzanje svih aktivnosti u vezi s rješavanjem problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu te je zatražio hitni sastanak radnih skupina.

"Ministar Zmajlović s radnom skupinom zaduženom za Slavonski Brod inzistira na ubrzavanju rješavanja ovog problema na svim razinama te su u tom cilju poduzeti sljedeći postupci - hitni sastanak radnih skupina i izvještaj o izvršenju zadataka, potpisivanje sporazuma o međudržavnoj suradnji, postavljanje dodatne mjerne postaje, izrada projekata katastra onečišćenja i meteorološkog modela te širenje područja fokusa i na ostale moguće izvore onečišćenja unutar Republike Hrvatske", navodi se u današnjem priopćenju ministarstva.

Podsjeća se da je, na ustrajanje ministra Zmajlovića, 8. siječnja poslan dopis Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske da se sastanak radnih skupina održi u veljači, a ne krajem ožujka kako je prije bilo planirano. Zatražena je i informacija o automatskoj mjernoj postaji u sklopu rafinerije u Bosanskom Brodu koja je trebala biti uspostavljena do kraja 2012.

Ministarstvo ističe i da je Hrvatska odobrila Nacrt Sporazuma o suradnji između Vlade RH i Vijeća ministara BiH u području zaštite okoliša i održivog razvoja te ga poslala na odobrenje u BiH.

"U tijeku je usuglašavanje nadležnih tijela u BiH oko teksta te povratni odgovor očekujemo u tjednu poslije 15. siječnja. Ministar Zmajlović je u dopisu od 9. siječnja izvijestio ministra vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirka Šarovića o svim aktivnostima koje je hrvatska strana dovršila od zadnjeg sastanka radnih skupina te zamolio za njegov osobni maksimalni angažman kako bi u što skorije vrijeme mogli potpisati sporazum a nastavno na njega poduzeti daljnje radnje na najvišoj razini", navodi ministarstvo.

U vezi s postavljanjem dodatne mjerne postaje za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, ministarstvo je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osiguralo 2,5 milijuna kuna, a danas su u Državnome hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) otvorene ponude. Pristigle su dvije ponude, a rok na žalbu iznosi deset dana i teče od danas, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

U vezi s izradom projekata katastra onečišćenja i meteorološkog modela ministarstvo navodi kako je izgradnja nove mjerne postaje i podaci koje će se preko dvije mjerne postaje prikupiti osnova za realizaciju dva projekta koje je pripremio DHMZ - izrada emisijskog inventara na području Hrvatske i BiH te sustav modeliranja i izrade emisijskog katastra visoke rezolucije za ocjenu utjecajnih faktora onečišćenja u Slavonskom Brodu i Bosanskom Brodu. Cilj projekata je, ističe se, definiranje izvora onečišćenja, što će omogućiti donošenje mjera za poboljšanje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu.

"S obzirom na to da sva dosadašnja saznanja i stručne interpretacije podataka dobivenih iz mjerne postaje, a koje ministarstvo prati kontinuirano, upućuju da su mogući izvori onečišćenja višestruki, osim pokretanja postupaka i projekata kojima ćemo utvrditi konkretne izvore, nužno je vidjeti na koji način već sada možemo smanjiti štetne emisije s postojećih mogućih izvora", navodi ministarstvo.

U priopćenju se navodi i da je od Slavonskog Broda zatražena suradnja i od tog se grada očekuje akcijski plan za rješavanje problema na lokalnoj razini.

(Hina) pp/xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙