FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje u među-blagdanskom razdoblju

Autor: neba
ZAGREB, 27. prosinca 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje vrlo mirno trgovanje, jer nalazimo se u među-blagdanskom razdoblju, pa je mnogo investitora odsutno s tržišta, a nema ni vijesti iz poslovnog sektora.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je u ponedjeljak 0,14 posto, na 1.726 bodova, a Crobex10 0,33 posto, na 969 bodova.

U skraćenom trgovanju, redovni promet dionicama iznosio je svega 3,1 milijun kuna, i bio je 15 milijuna manji nego prethodnog trgovinskog dana.

„Ni danas, ni sutra ne očekujem veliku aktivnost na burzi, jer smo u među-blagdanskom razdoblju. Dodatno, nema ni poslovnih vijesti koje bi mogle potaknuti aktivnosti investitora“, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, s obzirom da se približava kraj godine, moguća je tek veća aktivnost institucionalnih investitora radi uljepšavanja portfelja.

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali, treći dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom bio trgovački sektor jer je u predblagdanskoj sezoni potrošnje prodaja porasla manje nego lani.

Ujedno, kako nema nikakvog napretka u pregovorima između republikanaca i demokrata o smanjenju proračunskog deficita, ulagači su vrlo oprezni.

Dow Jones indeks oslabio je 0,19 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,48, a Nasdaq indeks 0,74 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, no trguje se oprezno jer se čeka nastavak pregovora u Washingtonu o proračunu.

„I na inozemnim burzama očekujem mirno trgovanje. No, kako se približavamo kraju godine moglo bi biti sve više napetosti i nervoze na tržištima, jer je sve manje vremena za postizanje dogovora o američkom proračunu. Ukoliko do dogovora ne dođe, uslijedit će automatsko povećanje poreza i smanjivanje državne potrošnje, što bi moglo negativno utjecati na najveće svjetsko gospodarstvo“, zaključuje Augustinović.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙