FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija će s Rusijom razgovarati o prijedlozima Brahimija

Autor: akoz
BEJRUT, 26. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Sirijski predsjednik Bashar al-Assad poslao je u srijedu višeg sirijskog diplomata u Moksvi na razgovore o prijedlozima međunarodnog izaslanika Lakhdara Brahimija za okončanje sukoba u Siriji, rekli su sirijski i libanonski izvori.

Brahimi, koji se s Assadom sastao u ponedjeljak u okviru niza planiranih razgovora sa sirijskim dužnosnicima i disidentima u Damasku ovoga tjedna, pokušava dogovoriti miran prijenos vlasti ali za sada nije javno mnogo rekao o tome kako bi se to moglo ostvariti.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Faisal Makdad otputovao je u Moskvu kako bi raspravio pojedinosti razgvora s Brahimijem, rekao je izvor iz sirijskih službi sigurnosti koji nije želio reći radi li se na sporazumu.

Libanonski dužnosnik blizak Damasku je, međutim, rekao da je Makdad poslan kako bi zatražio ruski savjet o mogućem sporazumu. On je rekao da su sirijski dužnosnici bili optmističniji nakon razgovora s Brahimijem, izaslanikom UN-a i Arapske lige, koji se u utorak sastao i ministrom vanjskih poslova Walidom Moualemom.

"Sada je drugačije raspoloženje i nešto se dobro događa", rekao je bez pojedinosti dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

Moaz Alkhatib, čelnik međunarodno priznate oporbene Sirijske nacionalne koalicije, kritizirao je bilo kakvu zamisao o tranzicijskoj vladi u kojoj bi Assad formalno ostao ali bez stvarnih ovlasti.

Alkhatib je u komentarima na svojim Facebook stranicama sugerirao da oporba vjeruje da je upravo to bilo među Brahimijevim zamislima. "Vodstvo koalicije je Lakhdaru Brahimiju izravno reklo da je ta vrsta rješenja odbačena".

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙