FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nakon snažnog jučerašnjeg rasta, tržište se smiruje

Autor: neba
ZAGREB, 3. siječnja 2013. (Hina) - Nakon jučerašnjeg snažnog rasta, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stabilizacija Crobexa, a u većem fokusu ulagača ponovno bi mogla biti dionica Konzuma, nakon što je Agrokor najavio ponudu za preuzimanje tog trgovačkog lanca.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks porastao je jučer 1,32 posto, na 1.763 boda, a Crobex10 1,63 posto, na 987 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 11,9 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više nego prethodnog trgovinskog dana.

„Na domaćem tržištu kapitala očekujem danas nastavak pozitivnog trenda, koji je uglavnom posljedica zbivanja na inozemnim burzama, jer važnijih domaćih poslovnih vijesti ionako nema“, Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Milijunski promet jučer je ostvaren dionicama AD Plastika, čija je cijena ojačala 1,64 posto, i Ericssona Nikole Tesle, koja je poskupila 2,17 posto.

„Vijest dana jučer je bila obavijest Agrokora o namjeri preuzimanja dionica Konzuma. Vidjet ćemo koja će biti cijena preuzimanja i na koji se način to misli provesti“, navodi Nagy.

Trgovanje dionicama Konzuma bilo je jučer obustavljeno do 13 sati, nakon što je koncern Agrokor izvijestio o stjecanju dionica Konzuma i nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Agrokor sada raspolaže s ukupno 17,4 milijuna redovnih dionica, odnosno 76,93 posto temeljnog kapitala tog trgovačkog lanca. Sukladno zakonu, Agrokor će Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga uputiti zahtjev za odobrenje ponude za preuzimanje Konzuma.

Ukupno je jučer dionicama Konzuma ostvareno 678 tisuća kuna prometa, a cijena im je pala za 1,38 posto, na 142 kune.

Na inozemnim burzama početak godine iznimno je dobar, prvenstveno zbog rješavanja problema 'fiskalne litice', dodaje Nagy.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u više od godinu dana jer su ulagači odahnuli nakon što je dogovorom u Washingtonu u posljednji tren izbjegnuta 'fiskalna litica', koja je mogla gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Dow Jones indeks porastao je 2,35 posto, dok je S&P 500 skočio 2,54 posto, a Nasdaq indeks 3,07 posto.

„Vijest koja je dugo investitore držala u neizvjesnosti imala je pomalo filmski završetak na zadovoljstvo investitora. Ohrabrio ih je i rast ISM indeksa industrijske aktivnosti u SAD-u, sa 49,5 na 50,7 bodova u prosincu“, kaže Nagy.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući nadi ulagača u stabilan oporavak kineskog gospodarstva, no splasnula je euforija od jučer.

Iako je zasad slika na tržištima dobra, investitori će i dalje pratiti na koji će se način rješavati pitanje daljnjeg zaduživanja SAD-a, napominje Nagy.

„Nove smjernice investitorima dat će današnja objava podatka o njemačkog tržišta rada, te zabilješka s posljednjeg sastanka Feda, a sutra ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙