FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tzipi Livni okuplja savez lijevoga centra protiv Netanyahua

Autor: vmrs
JERUZALEM, 5. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Glavne izraelske stranke lijevoga centra možda se na izborima 22. siječnja udruže protiv premijera Benjamina Netanyahua, rekla je u subotu premijerova izazivačica, čelnica centrističke stranke Hatenuaha Tzipi Livni.

Zasad se čini da će Netanyahu te izbore lako dobiti, ali Livni je na Twitteru objavila kako će se sastati s vođama srodne stranke Yash Atid i ljevičarskih laburista "kako bi razgovarali o stvaranju 'jedinstvene fronte' koja bi smijenila Netanyahua".

Ankete pokazuju da te tri stranke mogu dobiti 37 od 120 zastupničkih mjesta, što je više od 35 koliko ih ankete prognoziraju Netanyahuuovoj zajedničkoj desnoj listi, pa bi lijevi centar mogao sastaviti iduću izraelsku koalicijsku vladu.

Netanyahu je dvaput bio premijer i zaslužan je za relativnu stabilnost izraelskoga gospodarstva, a drag je i sve jačem izraelskom vjersko-nacionalističkom sektoru jer zagovara naseljavanje okupiranih teritorija. Glasno se agresivno izražavao o problemima s Iranom i Palestincima, ali je izbjegavao veći konflikt.

Sve gora međunarodna izolacija Izraela bit će tema Tzipi Livni jer se ona kao šefica diplomacije u prošloj vladi borila za pregovore o osnivanju palestinske države. Ti pregovori ni danas nisu završeni.

Čelnici Yesh Atida i laburista, Yair Lapid i Shelly Yachimovich novi su u politici i u javnosti poznatiji po svojim prijašnjim funkcijama televizijskih komentatora. Njihove se kampanje uglavnom bave socijalnom reformom.

Bilo kakav savez Netanyahuovih protivnika vjerojatno bi zahtijevao da se oni unaprijed dogovore o politici i o podjeli vlasti, ocijenio je Reuters. Yachimovich je ovaj tjedan izjavila kako kani biti premijerka ili ostati u oporbi, a da laburisti neće ući u neku Netanyahuovu vladu. Livni i Lapid još se nisu izjasnili.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙