FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 30. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

NEW DELHI - U Indiji je u nedjelju na privatnoj ceremoniji kremirana mlada žena čije su silovanje i smrt izazvali velike prosvjede u Indiji i rijetku nacionalnu debatu o nasilju nad ženama. Njezino je tijelo u nedjelju prebačeno u New Delhi iz Singapura gdje je u bolnici od ozljeda umrla u subotu. U zračnoj luci u New Delhiju na tužnom su dočeku bili najviši predstavnici države, uključivo i premijera Manmohana Singha. Dvadesettrogodišnjica studentica, kojoj ime nije objavljeno, bila je brutalno pretučena i silovana sat vremena te izbačena iz autobusa u New Delhiju 16. prosinca. Nakon nekoliko operacija u New Delhiju na liječenje je bila 26. prosinca prebačena u Singapur. Bolnica je u subotu objavila da su djevojci otkazali organi zbog teških ozljeda tijela i mozga. Napad je izazvao masovne demonstracije u Indiji koje su prerasle u nasilne sukobe policije i prosvjednika. Većina silovanja i drugi seksualni zločini u Indiji ne prijavljuju se i rijetko su kažnjeni, ističu borci za ženska prava. Brutalnost napada u autobusu bila je okidač za masovne prosvjede i zahtjeve da se konačno nešto učini i promijeni praksa postupanja prema silovateljima, a indijske televizije opširno su pratile slučaj. Protiv šestorice osumnjičenih za silovanje podignuta je optužnica za ubojstvo.

ISLAMABAD - Talibani su smaknuli 21 pakistanskog vojnika, koji su oteti prije četiri dana na sjeverozapadu Pakistana, priopćili su u nedjelju vladini dužnosnici. Muškarci, koji su oteti u petak u napadima na tri kontrolne postaje u blizini grada Peshawara, svezani su i ubijeni jedan po jedan. Jedan je muškarac teško ranjen ali je preživio, a 21 tijelo je pronađeno nakon što su pripadnici lokalnih plemena izvijestili sigurnosne snage. Glasnogovornik talibana preuzeo je odgovornost za ubojstva i kazao da će nastaviti sa sličnim napadima na pakistanske snage sigurnosti.

QUETTA - Najmanje 19 šijitskih hodočasnika ubijeno je u nedjelju u napadu automobilom-bombom na njihov konvoj u nestabilnoj pakistanskoj pokrajini Balučistan, na jugozapadu zemlje, objavile su lokalne vlasti. Bomba je aktivirana daljinskim upravljačem pri prolasku tri autobusa u okrugu Mastung, tridesetak kilometara od središta pokrajine Quette, objavile su lokalne vlasti. Hodočasnici su se kretali prema susjednom Iranu. Prvi podaci govorili su o troje mrtvih. "Najmanje 19 osoba je poginulo a 25 ih je ozlijeđeno. Žrtve su šijitski hodočasnici", kazao je Tufail Baluch, visoki dužnosnik lokalnih vlasti. Drugi dužnosnik Akbar Harifal potvrdio je nove podatke. Približno 180 hodočasnika, pakistanskih šijita, raspoređenih u tri autobusa, kretalo se prema Iranu, prvoj šijitskoj zemlji na svijetu, susjedu pokrajine Balučistan koju potresa nasilje spram šijitske manjine, napadi talibana i lokalni ustanak.

PEKING - Kina planira uvesti nadzor kvalitete zraka u 74 velika grada, počevši od prvog dana 2013., javili su u nedjelju državni mediji. Visoki stupanj zagađenosti zraka i sivo nebo u kineskim gradovima izazivaju već dulje vrijeme veliko negodovanje Kineza i stranaca. Mikroskopske čestice u zraku ove su godine izazvale smrt oko 8.600 ljudi, te ekonomske gubitke od milijarde dolara u Pekingu, Šangaju, Guangzhouu i Xianu, kaže se u studiji koju je izradilo pekinško sveučilište i Greenpeace, a mjerile su se razine sitnih čestica PM2.5. Nova mjerenja uključit će i sumporni dioksid, dušični dioksid, ozon i ugljični monoksid, a podaci će se sakupljati sa 496 mjernih stanica, piše Xinhua. Najprije Peking a potom i drugi gradovi postali su otvoreniji u informiranju o kvaliteti zraka, nakon što je američko veleposlanstvo u Pekingu počelo objavljivati dnevna izvješća o zagađenju s nadzornog uređaja postavljenog na teritoriju veleposlanstva. Njihovi su se rezulatati često kosili s onim službenim. Mnogi kineski gradovi uklonili su tešku industriju iz središta, ali veliki rast broja automobila kroz isto razdoblje stvorio je novi problem kvalitete zraka.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙