FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 29. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSTAR - Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda smatra da će skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju donijeti korist BiH u vidu privlačenja investitora i razvoja domaće proizvodnje, prenosi Dnevni Avaz u svom subotnjem izdanju. "Moramo shvatiti da nas tisuću kilometara granice dijeli sa EU, a ne više s Hrvatskom, te da iza granične crte vrijede EU pravila. BiH može imati samo koristi od toga", rekao je Bevanda. Po njegovim riječima posebno pozitivno bi se ulazak Hrvatske u EU mogao odraziti na seljenje proizvodnje u BiH zbog uvođenja carina na značajan broj proizvoda. "Ne treba zaboraviti da Hrvatska izlazi iz CEFTA-e. Ukoliko ne budemo plašili ulagače iz Hrvatske siguran sam da će ozbiljni gospodarstvenici dislocirati određene kapacitete u BiH", dodao je predsjedatelj Vijeća ministara.

MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da je političko rješenje sukoba u Siriji još uvijek moguće, a izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi upozorio je da je "pakao" jedina alternativa političkom procesu, javljaju ruski mediji. "Raste broj žrtava, ali i dalje postoje izgledi za političko rješenje", rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s Brahimijem u Moskvi dodajući da je temelj za političko rješenje ženevski sporazum od 30. lipnja. Brahimi je izrazio nadu da će 2013. godine biti postignuto rješenje sukoba u Siriji. Po njegovim riječima, alternativa političkom procesu je "pakao". "Ako je pakao jedina alternativa političkom procesu, onda svi mi moramo raditi kako bi omogućili politički proces", rekao je Brahimi dodajući da ne isključuje unošenje nekih izmjena u ženevske dogovore o Siriji. Tijekom 21 mjeseca sukoba u Siriji je ubijeno više od 44.000 ljudi.

BEJRUT - Sirijska vojska je u subotu, nakon višednevnih napada, zauzela četvrt u Homsu, velikom gradu u središtu zemlje koji je zbog ratnog stanja pogodila teška humanitarna kriza, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). "Vojska je prije nekoliko dana povela ofenzivu na četvrt Deir Balbeh (na sjeveru grada), uz topničku paljbu, nastavak borba i stalne napade, nakon čega su se pobunjenici povukli", rekao je SOHR. Ta organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja se oslanja na široku mrežu aktivista i liječnika dodaje da ne raspolaže podatcima o broju žrtava zbog teškoća u komuniciranju s aktivistima u tom sektoru. Kako navodi SOHR, vojska opsjeda još neke četvrti u tome gradu koji protivnici režima nazivaju "prijestolnicom revolucije" i gdje stanovnici mjesecima trpe svakojaku oskudicu. U subotu su nastavljene borbe u zapadnom dijelu grada koji vojska pokušava zauzeti.

MOSKVA - Četvorici ruskih novaka sudit će se zbog krađe bankovnih kartica žrtve nesreće zrakoplova u kojemu je u travnju 2010. poginuo poljski predsjednik blizu Smoljenska, na zapadu Rusije, priopćilo je u subotu rusko istražno povjerenstvo. Vojnici su 10. travnja 2010. bili u sigurnosnom kordonu oko mjesta pada zrakoplova poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog koje su trebali štititi. Kako navodi istražno povjerenstvo, ta su četvorica ukrala više bankovnih kartica koje su pripadale Andrzeju Przewozniku, predsjedniku poljskog odbora zaduženog za brigu o mjestima stradanja Poljaka, jednoj od žrtava nesreće predsjedničkog zrakoplova, s kojih su podigli 60.345 rubalja (1.600 eura). Prijeti im maksimalna kazna od šest godina zatvora, pišu ruske novinske agencije.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙