FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat Istre i Kvarnera o 2012. i očekivanjima u 2013.

Autor: dspo
PULA, 28. prosinca 2012. (Hina) - Sindikat Istre i Kvarnera (SIK) smatra kako je 2012. bila godina neispunjenih obećanja, daljnjeg raslojavanja društva i porasta nezaposlenosti, a ocjenjuje kako u 2013. godini nema razloga za optimizam.

Predsjednik SIK-a Bruno Bulić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli ustvrdio kako je 2012. bila godina koju treba čim prije zaboraviti premda je u početku "bila godina nadanja, sukladno obećanjima nove vlasti".

Upravo zbog promjene vlasti radništvo u Hrvatskoj očekivalo je pozitivne pomake i rezove na području, gdje će, kako je rekao, "ponajprije biti zastupljena socijalna pravda kako bi se svi zajedno pokušali izvući iz ekonomske krize".

"Nažalost, od tih obećanja ništa se nije ostvarilo te se pokazalo pravilo da političari obmanjuju ljude u predizborno vrijeme, a kada dođu na vlast rade sasvim drugačije", kazao je Bulić.

Dodao je kako je Sindikat Istre i Kvarnera očekivao da će Vlada provesti socijalnu politiku gdje će svi slojevi društva ravnomjerno doprinijeti izlasku iz krize. Međutim, drži Bulić, ispostavilo se da je ova koalicija još gora u smislu provođenja neoliberalnog kapitalizma koji je na sceni u cijeloj Europi pod motom globalizacije.

"Upravo iz tog razloga ove je godine došlo do daljnjeg raslojavanja društva, gdje veliki dio građana i radnika nije mogao pratiti troškove i povećanje cijena proizvoda i tako su ušli u zonu siromaštva", kazao je Bulić ističući kako je 2012. bila i godina porasta broja nezaposlenosti.

Govoreći o očekivanjima u 2013. Bulić smatra kako građani Hrvatske nemaju razloga za optimizam jer, kako je rekao, "problemi ostaju i samim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju".

Bulić očekuje da će to biti godina socijalnih nemira i konflikata te je u tom kontekstu izrazio zabrinutost što je Vlada ušla u sukob sa sindikatima. Smatra da će to biti godina daljnjeg raslojavanja društva te pada zdravstvenih i obrazovnih standarda.

(Hina) xdspo yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙