FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HŽ Infrastruktura upozorila radnike

Autor: dduk
ZAGREB, 20. prosinca 2012. (Hina) - Uprava HŽ Infrastrukture radnicima je uz isplatne liste plaće za listopad, uručila priopćenje po kojem bi naplata njihovih potraživanja prema pravomoćnoj sudskoj presudi mogla ozbiljno ugroziti tvrtku, priopćili su Sindikat infrastrukture HŽ-a i Sindikat željezničara Hrvatske.

Radi se o sudskom sporu Sindikata infrastrukture HŽ-a protiv Uprave koji je tvrtka izgubila od sindikata. Prethodna Uprava je, naime, sklopila kolektivni ugovor u kojem se utvrđuje povećanje plaće od šest posto godišnje. Kasnije je sklopljen aneks kolektivnog ugovora kojim je to povećanje ukinuto, ali ga je sud po tužbi sindikata pravomoćno poništio te su radnici vratili pravo na povećanje plaće od 6 posto za 2009., 2010. i 2011. godinu.

U priopćenju Uprave uz isplatne liste, koje su Hini dostavili sindikati, kaže se da bi isplata tih prava s obzirom na to da sredstva nisu osigurana, izazvala težak poremećaj u poslovanju s trenutačno nesagledivim posljedicama.

Kao moguće posljedice Uprava navodi ugrožavanje racionalizacije poslovanja i isplate drugih materijalnih prava, nužno smanjenje broja radnika zbog ograničenja mogućnosti isplate plaća te ozbiljnu opasnost od otvaranja stečaja odnosno predstečajne nagodbe.

Radnike se upozorava da je Uprava od Vrhovnog suda zatražila reviziju postupka, o čemu još nije odlučeno te da bi u slučaju prihvaćanja revizije i preinačavanja sudske odluke morati vratiti novac s kamatama. Ujedno ih se podsjeća da je 1.234 radnika odustalo od isplate razlike plaće.

Sindikat infrastrukture HŽ-a i Sindikat željezničara Hrvatske pak tvrde da je cilj Uprave unošenje straha, nemira i razdora među radnike te stvaranje privida dobrih i loših sindikata, a brigu Uprave za eventualni štetu koju bi radnici pretrpjeli odlukom Vrhovnog suda smatra lažnom.

Sindikati drže da je jedina "krivica" radnika što traže svoja zakonska prava te najavljuju kako neće dozvoliti protuzakonito postupanje protiv njih.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙