FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: prosvjednici predlažu prevladane modele

Autor: lfia
LJUBLJANA, 28. prosinca 2012.(Hina) - Dugogodišnji slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, sada generalni konzul svoje države u Trstu, smatra da se prosvjednici protiv domaćih elita i politike vlade zalažu za stare i prevladane društvene modele, dok je osnovni problem države modernizacija i prilagodba svjetskim trendovima.

Rupel se u razgovoru za Slovensku televiziju suprotstavio tezama kako je kriza pokazala da je Slovenija "potrošila" 20-ak godina samostalnosti i da vlada u vremenu ekonomske krize ruši temelje socijalne države.

Slovenija se u vrijeme osamostaljenja vrlo jasno diferencirala od prijašnje države i sistema, ali ljudima možda nije dovoljno jasno bilo rečeno što u modernom svijetu u koji je ušla mogu očekivati, rekao je Rupel, dodajući da proteste koji su obilježili kraj godine ne podcjenjuje, ali da je u njima mnogo "anakronističkih" elemenata.

"Ljudi se vraćaju nekim već potrošenim modelima i frazama koji ne vode nikamo", rekao je Rupel.

"Slovenija je danas članica EU-a i NATO saveza, ali smo premalo pratili moderne trendove i izazove u svijetu. Pomalo smo zaspali, tražeći stare odgovore na moderna pitanja", rekao je Rupel.

Sloveniji treba otvoren politički dijalog o prijeđenom putu i sadašnjim problemima, ali na temelju istine, pri čemu se ne može zanemariti da je u proteklih dvadeset godina slovenskim vladama većinom dominirala ljevica, ocijenio je Rupel, inače član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše.

Rupel je rekao da optimistički vjeruje kako će se u idućoj godini nastaviti odgovoran i "odvažan" rad Janšine vlade koja je započela s mjerama štednje i programom reformi za gospodarski oporavak.

U tom je smislu kao "prijelomne" događaje naveo izbor Boruta Pahora za novog predsjednika. S Pahorom će, ocijenio je Rupel, vlada i parlament lakše surađivati nego s dosadašnjim predsjednikom Danilom Tuerkom.

U otklanjanju političkih blokada vladinim reformama važna je i nedavna odluka ustavnog suda koji je nedavno neustavnim proglasio pokušaj da se zakon o sanaciji banaka i zakon o holdingu državne imovine testiraju na referendumu, ocijenio je Rupel u razgovoru za Slovensku televiziju.

(Hina) xfl ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙