FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: javni sektor prikuplja nove potpise za referendum o proračunu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 19. prosinca 2012.(Hina) - Sindikati zaposlenih u slovenskom javnom sektoru od srijede do 22. siječnja iduće godine moraju prikupiti dodatnih 27.000 potpisa kako bi se održao referendum o izvršavanju proračuna za iduće dvije godine, no vlada vjeruje da se to neće dogoditi.

Premijer Janez Janša ponovio je u utorak navečer u razgovoru za Slovensku televiziju kako vjeruje da će parlament od ustavnog suda na sjednici u petak zatražiti procjenu ustavnosti takvog referenduma. Janša vjeruje da će ustavni suci što prije odlučiti da bi takav referendum bio protuustavan zbog negativnih posljedica i blokade koja bi nastupila u funkcioniranju države ako bi na referendumu proračunski dokumenti, koji su prošli svu zakonodavnu proceduru i bili prihvaćeni u parlamentu, bili odbijeni. Ako bi zbog referenduma bilo onemogućeno izvršavanje državnog proračuna, Slovenija bi bila jedina država na svijetu u kojoj se vlada suočila s takvom blokadom, ocijenio je Janša.

U Sloveniji u načelu primjenu svakog zakona može zaustaviti inicijativa da se o njemu građani izjasne na referendumu. Sindikati zaposlenih u javnom sektoru svojom referendumskom inicijativom osporavaju proračunske dokumente jer žele prisiliti vladu da odustane od smanjivanja planiranih sredstava za njihove plaće u idućoj godini za pet posto. No, dodaju da su otvoreni za daljnje razgovore s vladom, što sugerira da bi u slučaju dogovora od referenduma odustali.

Do sada su parlamentu dostavili više od 13.000 potpisa za referendum o izvršavanju proračuna. Do 22. siječnja iduće godine morali bi ih imati najmanje 40.000. U tom bi slučaju referendum postao neizbježan, ukoliko od inicijative u međuvremenu ne odustanu ili ako referendum ustavni suci ne proglase neustavnim.

Slovenska vlada tvrdi da referendum o proračunu ugrožava i povlačenje više od 500 milijuna eura iz zajedničkog europskog proračuna u idućoj godini na koje Slovenija ima pravo iz srednjeročnog razdoblja koje završava u 2013. godini.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙