FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 28. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

LONDON - Pokušaji britanskog premijera Davida Camerona da izađe iz ključnih politika EU-a mogli bi prouzročiti raspad zajednice dvadeset sedmorice, upozorio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u razgovoru koji je u četvrtak objavljen u The Guardianu. Cameron, koji je izložen pritisku "euroskeptika" u svojoj konzervativnoj stranci, rekao je prošlog mjeseca da podupire članstvo Velike Britanije u EU-u, ali da bi htio "novi ugovor" koji bi omogućio da njegova zemlja ne sudjeluje u ključnim pitanjima. "Kad bi svaka zemlja članica imala mogućnost birati između aktualnih politika, uzeti onu koja joj se najviše sviđa a odbaciti onu koja joj se ne sviđa, Unija općenito i jedinstveno tržište brzo bi se raspali", rekao je Van Rompuy za list. "Svaka članica može imati - i izraziti - posebne zahtjeve i potrebe o kojima ćemo u našim raspravama uvijek povesti računa", dodao je. No, rekao je Van Rompuy, izmjene europskih ugovora koje Cameron predlaže kako bi se izvukao, zahtijevale bi "duge i zamršene procedure" o kojima bi se moralo suglasiti svih 27 zemalja. Ankete pokazuju da su Britanci sve više skloni izlasku iz EU-a koji doživljavaju kao instituciju koja se miješa u unutarnje stvari zemlje i guta previše novca, dok se u zemlji provode mjere štednje.

AUSTIN - Bivši američki predsjednik George H.W. Bush nalazi se i dalje u četvrtak na intenzivnoj skrbi u bolnici u Houstonu, nakon što je prije više od mjesec dana hospitaliziran zbog bronhitisa. Bush (88) je primljen u bolnicu 23. studenog. U nedjelju je prebačen na intenzivnu njegu nakon pogoršanja stanja, uključujući i upornu povišenu tjelesnu temperaturu. Bush, 41. američki predsjednik, i otac bivšeg predsjednika George W. Busha, bio je tijekom četiri desetljeća duge političke karijere kongresnik, veleposlanik pri UN-u, izaslanik u Kini, direktor CIA-e te potpredsjednik u dva mandata.

DUBAI - Iran je u petak započeo šestodnevne pomorske vježbe u Hormuškom tjesnacu, priopćila je službena agencija IRNA. Zapovjednik Habibollah Sayyari kazao je da će vježbe trajati do srijede u području od oko milijun četvornih kilometara, u Hormuškom tjesnacu, Omanskom zaljevu i sjevernim dijelovima Indijskog oceana, piše IRNA. Sayyari je kazao da je cilj pomorskih manevara pokazati "kapacitete vojnih snaga" u obrani iranskih granica, te poslati poruku mira i prijateljstva susjednim zemljama. Iranski dužnosnici često ponavljaju da bi Iran mogao blokirati tjesnac, važan za izvoz nafte, ako dođe do vojnog napada zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa.

WASHINGTON - Umirovljeni general američke vojske Norman Schwarzkopf Jr. (78), bivši zapovjednik Glavnog stožera i koalicijskih snaga za vrijeme Zaljevskog rata 1991. preminuo je u svom domu Tampi. Za sada nije poznat uzrok smrti ovog bivšeg vijetnamskog veterana i generala s četiri zvjezdice. "Stormin Norman" ili Jurišajući Norman, kako je glasio njegov nadimak, proslavio se za vrijeme Zaljevskog rata kada je zapovijedao sa više od 500.000 američkih i 200.000 savezničkih vojnika i za šest tjedana izbacio iračku vojsku iz Kuvajta, pod savezničku kontrolu stavio veliki dio iračkog teritorija i prisilio Iračane na prihvaćanje savezničkih uvjeta primirja. "Amerika je izgubila velikog rodoljuba i jednog od najvećih vojnih umova svoje generacije," poručio je bivši američki predsjednik George H.W. Bush iz bolnice u Houstonu gdje se nalazi od konca studenoga zbog liječenja bronhitisa. Oglasio se i američki ministar obrane Leon Panetta poručivši kako je "Schwarzkopf bio jedan od velikih vojnih divova 20. stoljeća.".

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙