FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi klize peti dan zaredom

Autor: scvi
ZAGREB, 12. prosinca 2012. (Hina) - Unatoč pozitivnim tehničkim signalima, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su i danas oslabili, peti dan zaredom, te je očito da investitori ne pronalaze razloga za ulaganje u dionice.

Oko podneva Crobex je bio u minusu 0,42 posto, na 1.731 bodu, a Crobex10 0,52 posto, na 973 boda.

Redovni promet iznosio je 5,5 milijuna kuna, što je otprilike 2,1 milijun više nego jučer u ovo doba.

„S tehničkog aspekta, Crobex pronalazi potporu na 200-dnevnom pomičnom prosjeku, što je školski primjer gdje treba kupovati. Također, nalazi potporu u rastućoj trend linija kojoj je prva točka dno u srpnju, a druga dno u rujnu. I sa svjetskih burzi zadnjih tjedna stižu pozitivne vijesti. Unatoč svemu tome, domaće tržište miruje, a ni od početka godine ne bilježi veće promjene“, ističe Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Sektoru riznice i investicijskog bankarstva banke Splitsko-dalmatinske.

Na europskim burzama, pak, najvažniji burzovni indeksi snažno su porasli u zadnja tri tjedna.

„Od početka godine najbolju izvedbu ima tursko tržište, koje je poraslo čak 47 posto. Potom slijedi dansko, njemačko, belgijsko, austrijsko, čak je i grčko ostvarilo znatne dobitke“, navodi Gašparević.

Kako dodaje, Beogradska burza u zadnja je četiri mjeseca imala 80 posto pozitivnih trgovinskih dana, te je ojačala u tome razdoblju za više od 20 posto.

„U tome kontekstu, domaća burza ima prilično slabu izvedbu. Od ovogodišnjeg dna, 1.620 bodova dosegnutih u lipnju, Crobex je do sada ojačao svega 7,5 posto. Nadajmo se da će iduće godine izvedba Crobexa biti bolja“, zaključuje Gašparević.

Na domaćem tržištu danas su milijunske promete ostvarile dionice HT-a i Ine. Pritom je cijena dionice HT-a kliznula 0,74 posto, na 199,72 kune, a Ine 2,55 posto, na 4.031 kunu.

U inače vrlo mirnom trgovanju, po skoku cijene za 2,11 posto ističe se dionica Leda, a po padu cijene za 3,72 posto dionica Dalekovoda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙