FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 25. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

VATIKAN

Papa Benedikt XVI. predvodio je u ponedjeljak navečer u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu misu polnoćku na kojoj je pozvao ljude da pronađu mjesto za Boga u svojim životima. "Toliko smo puni sebe da uopće ne ostaje mjesta za Boga. I zato nema mjesta ni za druge, za djecu, siromašne, strance", kazao je Papa na misi koju je pratilo gotovo 10.000 vjernika i milijuni putem televizije. "Ondje gdje je Bog zaboravljen ili čak zanijekan, nema ni mira", istaknuo je Papa, ocijenivši da je nasilje u ime Boga "bolest" religije. "Nije istina da bi 'ne' Bogu vratilo mir. Ako bi se ugasilo Božje svjetlo, ugasilo bi se božansko dostojanstvo čovjeka", kazao je, izrazivši zabrinutost za suvremeno društvo. "Zamolimo Gospoda da budemo budni za njegovu nazočnost, da možemo čuti kako tiho ali uporno kuca na vrata našeg bića. Zamolimo ga da napravimo mjesta za njega u nama, da ga možemo prepoznati u onima kroz koje nam on govori, djeci, patnicima, napuštenima, isključenima i siromašnima", kazao je, pozvavši također na molitve za mir između Izraelaca i Palestinaca, u Siriji, Libanonu i Iraku.

SARAJEVO

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je u utorak katoličke vjernike da blagdan Božića shvate kao pozv na jačanje svoje vjere u Boga koji im nudi spas i u teškim vremenima kakva su današnja. "Neka ova noć u nama ojača vjeru da nas ne mogu slomiti sve bezdušne intrige", kazao je kardinal Puljić u propovjedi tijekom mise polnoćke u sarajevskoj prvostolnici katedrali Srca Isusova. Vrhbosanski je nadbiskup istaknuo kako je tek kroz Božju ljubav očitovanu rođenjem Isusa Krista čovjek mogao istinski spoznati da je voljeno biće s dostojanstvom koje postoji još od njegova začeća. Upravo stoga, kazao je kardinal Puljić, Crkva ustrajno i brani to čovjekovo dostojanstvo koje počinje upravo sa začećem. Od svakoga se pak čovjeka koji je istinski vjernik očekuje da iz svog srca ukloni sebičnost i oholost jer su to glavne zapreke ukorijenjenosti božanskog spasitelja u svakom ljudskom biću, kazao je vrhbosanski nadbiskup. "Nisu samo naša vremena teška, ne dajte se slomiti", poručio je u propovjedi kardinal Puljić dodajući kako će Isus uvijek biti radost i snaga u suočavanju s kušnjama.

JERUZALEM

Izrael je u ponedjeljak podigao status veleučilišta u židovskom naselju na Zapadnoj obali pretvorivši ga u sveučilište, što održava i namjeru Izraela da zadrži nadzor u enklavi po bilo kakvom mirovnom sporazumu s Palestincima. Odlukom je campusu Ariel, osnovan 1982. blizu grada Nablusa, dodijeljen status sveučilišta u Izraelu. Odluka je donesena nakon što je Izrael objavio planove širenja svojih naselja na okupiranim teritorijima unatoč prosvjedima europskih vlada i SAD-a. "Po prvi puta nakon više desetljeća Izrael ima novo sveučilište", rekao je u izjavi ured premijera Benjamina Netanyahua. Konačno odobrenje dali su vojni čelnici i tako formalizirali odluku vlade od rujna. Njihova je odluka odgađana jer su stručnjaci morali razmotriti pravne prigovore drugih sveučilišta koja su se protivila podizanju statusa.

MOSTAR

Posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen pozvao je u ponedjeljak vlasti u toj zemlji da reforme koji će tu zemlju približiti EU-u postave kao nacionalni prioritet ugledajući se na taj način na zemlje u regiji za kojima ta zemlja zaostaje. "Uvijek smo jasno stavljali do znanja da je put Bosne i Hercegovine prema EU-u put partnerstva. Zato je vrijeme da Bosna i Hercegovina preuzme odgovornost za odlučujuće iskorake i približavanje EU-u u političkom smislu počevši tako što će europske integracije odrediti za nacionalni prioritet i to snažno potvrditi djelima", istaknuo je Sorensen u izjavi objavljenoj u ponedjeljak. Dodao je da domaće političke elite moraju preuzeti odgovornost za predstojeći korak zemlje u svezi s pridruživanjem EU-u - stavljanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u potpunosti na snagu i nakon toga, vjerodostojni zahtjev za prijam u članstvo.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙