FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 22. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. pomilovao je bivšeg sobara Paola Gabrielea koji je u listopadu osuđen zbog krađe povjerljivih dokumenata o navodnoj korupciji u Svetoj stolici, objavio je Vatikan u subotu. Papa je u subotu ujutro posjetio Gabrielea u zatvoru i osobno mu prenio odluku o pomilovanju. Gabriele je potom oslobođen i već se vratio obitelji, priopćio je Vatikan. Bivši papin sobar osuđen je 6. listopada zbog krađe dokumenata i bio je na odsluženju 18-mjesečne kazne zatvora. Uhićen je u svibnju nakon što je vatikanska policija kod njega pronašla niz dokumenata ukradenih iz Papina ureda. Gabriele je te dokumente dao medijima nakon čega je izbila afera poznata kao "Vatileaks" koja je nanijela golemu štetu pontifikatu Benedikta XVI.

BRUXELLES - Europska unija u subotu je u svom službenom listu objavila popis 18 pravnih i jedne fizičke osobe na koje će se primjenjivati nove sankcije prema Iranu. Riječ je o Babaku Zandžaniju, "važnom posredniku u iranskim naftnim transakcijama i u prijenosu novca povezanog s naftom" koji je "vlasnik i čelnik grupacije Sofinet, sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima", dodaje službeni list EU-a. Među 18 organizacija i tvrtki s tog popisa su i tri podružnice National Iranian Oil Refining and Distribution Companyja (NIORDC), ali i više instituta i poduzeća optuženih da izravno podupiru iranske nuklearne aktivnosti koje su prijetnja širenju nuklearnog oružja. Na njemu su i pravne osobe za koje se sumnja da pružaju financijsku pomoć iranskoj vladi.

MOSKVA - Rusko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je u subotu od vlade Južnog Sudana da kazni one koji su u petak srušili helikopter UN-ove misije u Južnom Sudanu kada su poginula četiri člana ruske posade. "Tražimo od vlade Južnog Sudana da pokrene istragu, kazni odgovorne i poduzme potrebne mjere kako bi zajamčila da se to neće ponoviti", navodi ministarstvo na svojoj internetskoj stranici. Zrakoplov je nosio obilježja UN-a i bio je na planiranom letu po nalogu misije, naglašava ministarstvo. Helikopter je srušen iako je misija UN-a informirala mjesnog zapovjednika o skorom letu, naglasila je ruska diplomacija.

TAIPEH - Tajvan je u petak pogubio šest osuđenika na smrt, što su u ovoj godini prva izvršenja smrtne kazne u toj zemlji, a organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International osudila ih je kao "hladnokrvna ubojstva". Zamjenik ministra pravosuđa rekao je da brutalnost koji su osuđeni zločinci pokazali nije ostavljala prostora za pomilovanja. Pogubljenja su izvršena u tri zasebna zatvora - dva u središnjem gradu Taichungu i dva na jugu otoka. "Kako vlada može uvjerljivo tvrditi da želi vidjeti kraj smrtnih kazni kada i dalje nastavlja s takvim akcijama", rekla je predstavnica Amnesty Internationala, Roseann Rife, u priopćenju. "Odvratno je opravdati oduzimanje nečijeg života jer su zatvori pretrpani ili javnost navodno podupire smrtnu kaznu", dodala je. Sva šestorica pogubljenih muškaraca osuđena su za ubojstvo. Prema državnoj novinskoj agenciji CNA, nakon ovih pogubljenja na Tajvanu postoji još 55 zatvorenika pravomoćno osuđenih na smrt.

BAMAKO - Islamisti koji kontroliraju grad Gao na sjeveroistoku Malija amputirali su u petak ruke dvjema osobama i tvrde da će još osam uskoro doživjeti istu sudbinu primjenom šerijatskog zakona, rekao je u subotu islamistički vođa a potvrdili svjedoci, prenosi AFP. "Primjenom šerijatskog zakona odrezali smo ruke dvjema osobama u petak. Osam drugih će uskoro doživjeti istu sudbinu", rekao je Moctar Barry, jedan od šefova Pokreta za jedinstvo i džihad u Zapadnoj Africi (Mujao). Objasnio je da je to "Božji zakon i da ih nitko ne može spriječiti u njegovoj primjeni". Navodni razlog za amputacije bio je to što su te dvije osobe izvršile krađu koju islam zabranjuje.

PEKING - Kina će idućeg tjedna otvoriti najdužu liniju superbrze željeznice u svijetu, između Pekinga i grada Guangzhoua na jugu zemlje, objavili su u subotu kineski dužnosnici. Linija duga 2.298 kilometara, čiji su dijelovi već u prometu, bit će potpuno otvorena u srijedu i skratiti vrijeme putovanja na manje od deset sati uz brzinu vlaka od 186 kilometara na sat. Nova linija prilika je kineskom ministarstvu prometa, koje se nalazi pod udarom oštrih kritika zbog skandala i krivih poteza, da povrati dio izgubljenog ugleda. Nesreća brzog vlaka iz lipnja 2011. u kojoj je poginulo 40 osoba otvorila je pitanja o sigurnosti rastuće željezničke mreže u Kini i zaprijetila planovima za izvoz tehnologije brzih vlakova. "Razvili smo niz učinkovitih mjera za sigurnost željezničkog prometa", rekao je Zhou Li, šef uprave za znanost i tehnologiju ministarstva prometa. "U stanju smo pružiti maksimalnu sigurnost", dodao je.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙