FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Finska snizila prognozu rasta

Autor: mpuk
HELSINKI, 20. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Finsko ministarstvo financija snizilo je u četvrtak prognozu rasta i sada očekuje da će se gospodarske aktivnosti vjerojatno smanjiti u ovoj godini.

U izvješću na kojem će se temeljiti buduće političke odluke ministarstvo je priopćilo kako u idućoj godini očekuje pad gospodarskih aktivnosti u ovoj godini za 0,1 posto i njihov rast u 2013. za 0,5 posto. U rujnu prognozirali su 1-postotni rast u obje godine.

Premijer Jyrki Katainen, čija vlada strahuje od gubitka najvišeg kreditnog rejtinga, priznaje da su potrebne dublje promjene ekonomskog modela koji po svemu sudeći gubi trku s vremenom.

„Suočeni smo s temeljnim izazovom - probleme nam zadaje ekononmski ciklus ali i strukturni problemi", rekao je premijer u srijedu navečer za agenciju Reuters prije no što je ministarstvo financija službeno objavilo izvješće.

Finska ovisi o izvozu i kao mnoge druge europske zemlje kliznula je u recesiju koja bi mogla nagristi njezine javne financije.

Uz vodeću tehnološku tvrtku Nokiju koja je nekada bila motor rasta a sada se bori za opstanak, te šumski sektor suočen s padom potražnje za papirom u Europi, malo nordijsko gospodarstvo pokušava pronaći načina da poboljša konkurentnost.

Ekonomisti i dužnosnici ministarstva financija ističu da bi imalo smisla podići minimalnu dob za odlazak u mirovinu sa 63 na 65 godina, posebice zbog ubrzanog starenja stanovništva.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙