FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka povisila prognozu rasta za Kinu

Autor: mpuk
SINGAPUR, 19. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Svjetska banka povisila je prognozu rasta za Kinu, ocijenivši da će poticajne mjere i odobravanje infrastrukturnih projekata pomoći potaknuti rast.

Također je dodala da rast tvorničke proizvodnje i investicija "sugeriraju da se trend usporavanja dotaknuo najnižu točku".

Banka je priopćila da sada očekuje da će kinesko gospodarstvo porasti u 2013. za 8,4 posto, u odnosu na ranije očekivanih 8,1 posto.

Usporavanje kineskog rasta u posljednjih nekoliko mjeseci potaknulo je političare da najave razne poticajne mjere, uključujući rezanje kamatnih stopa u dva navrata od lipnja, te odobrenje infrastrukturnih projekata u vrijednosti većoj od 150 milijardi dolara.

Kineska središnja banka također je u posljednjih nekoliko mjeseci u tri navrata smanjila iznos novca koji banke moraju držati u rezervi u pokušaju da potakne kreditiranje.

"Utjecaj ublaženih uvjeta kreditiranja i javnih investicija u infrastrukturu počinje se osjećati", priopćila je banka.

"Očekuje se da će se taj utjecaj osjećati i u 2013., budući da su vlasti ubrzale postupak odobravanja velikih projekata".

Banka je također povisila prognozu za regiju istočne Azije, bez Kine. Za grupu zemalja koja uključuje Tajland, Filipine, Indoneziju i Burmu sada predviđa da će porasti u 2013. za 5,7 posto, u odnosu na prethodnu prognoziranih 5,5 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙