FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup "Percepcija starenja: medijsko-društvena slika"

Autor: aspa
ZAGREB, 18. prosinca 2012. (Hina) - Oko 17 posto stanovništva Hrvatske starije je od 65 godina, a ta je populacija u javnosti i medijima često izolirana i zanemarena, upozoreno je danas na stručnom skupu "Percepcija starenja: medijsko - društveno slika" u povodu završetka "2012. - Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti".

Stručni skup u Europskom domu organizirala je Udruga Pragma uz podršku Grada Zagreba, Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Profesorica s Fakulteta političkih znanosti, Goradana Vilović kritički se osvrnula na način kako mediji prate umirovljenike ocjenivši da ih mediji često ne prate kao ravnopravan i odgovoran dio društva.

Prema njenim riječima, prilozi u našim medijima puni su predrasuda i stereotipova o starijim ljudima. Zamjerila je medijima da getoiziraju stariju populaciju, a novinarima da nisu dovoljno osviješteni o problematici starijih osoba.

Istaknula je da mediji i marketing vole mladost i mlade ljude te da stariji marketingu nisu toliko privlačni, ali da stariji ljudi mladima mogu pomoći svojim iskustvom na raznim poljima društvenog djelovanja.

Romana Galić, pomoćnica pročelnice za socijalnu zaštitu Grada Zagreba naglasila je da Grad Zagreb skrbi za starije osobe na način da im materijalno pomaže u skladu s pravilnicima, da vodi brigu o 11 domova za starije osobe u gradu i da podupire pomoć u kući starijim sugrađanima.

Istaknula je partnerski odnos s udrugama civilnog društva koje se brinu za starije osobe dodavši kako podatak da je 17 posto populacije u Hrvatskoj starije do 65 godina govori o našoj obavezi brige za starije sobe.

Predsjednik Udruge Pragma, Nedjeljko Marković rekao je da su njeni članovi obišli nekoliko županija te Grad Zagreb i u razgovoru s nadležnima dobili informacije "da ne postoji nacionalna politika prema starijim osobama, a podzakonski akti koji reguliraju razna područja skrbi za starije često nisu doneseni ili se teško provode". Kao pozitivan primjer naglasio je da se polako, ali sigurno, provodi projekt udomiteljstva za starije osobe.

(Hina) xaš yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙