FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup uzgajivača svinja o aktualnim problemima u svinjogojstvu

Autor: mvrk
SLAVONSKI BROD, 15. prosinca 2012. (Hina) - Porast troškova uzgoja, pad cijena i kupovne moći, a uz to i uvoz mesa, pa i sumnjivog podrijetla, glavni su problemi svinjogojstva, istaknuto je danas na skupu održanom danas u organizaciji Saveza uzgajivača svinja Hrvatske u Gundincima u Brodsko-posavskoj županiji.

O aktualnim problemima razgovarali su uzgajivači, stručnjaci s područja svinjogojstva i predstavnici Ministarstva poljoprivrede.

"Posljednji slučaj je bescarinski uvoz 25.000 tona svinjskih butova pod izlikom da nema dovoljno domaće proizvodnje. To je istina, ali se nitko ne pita zašto je tako. Držimo da je trebalo pričekati da se prodaju svinje iz domaćeg uzgoja", kazao je Stjepan Kušec, predsjednik Saveza uzgajivača svinja Hrvatske.

Teške situacije u svinjogojstvu svjesni su i u Ministarstvu poljoprivrede i dio problema, prema njihovu mišljenju, trebao bi se riješiti i uz financijsku potporu Europske unije. "Jedan od najvećih problema je zastarjela tehnologija, pad broja krmača i baziranje uzgoja na materijalu iz uvoza. Međutim, skidanjem zabrane izvoza otvorilo nam se tržište od 500 milijuna stanovnika", istaknula je Vesna Gantner Kuterovac, pomoćnica ministra poljoprivrede.

"Potencijala, znanja i ljude imamo. Sada se trebamo dobro organizirati, jer od 2014. godine na raspolaganju će nam godišnje biti oko 100 milijuna eura za investicije, za to se moramo pripremiti", kazala je Gantner Kuterovac. Komentirala je i nezadovoljstvo svinjogojaca odobrenjem za bescarinski uvoz svinjskih butova. "Odobren je ciljani uvoz butova za proizvodnju pršuta, jer ih nema na tržištu. Ti isti pršuti biti će gotov proizvod kad već budemo u Europskoj uniji i uz plaćenu carinu oni ne bi bili konkurentni na tržištu", rekla je pomoćnica ministra.

"Ne bi mogli reći da je ova godina bila loša za svinjogojce, međutim stanje se pogoršalo posljednja dva mjeseca. Na tržištu je nastao dar-mar, u tovilištima je još puno svinja, a cijene padaju, uzgajivači su zabrinuti", kazao je Marijan Lučić uzgajivač iz Gundinaca i predsjednik Udruge uzgajivača svinja iz Brodsko-posavske županije. Optimizma za domaće svinjogojstvo nema i iz razloga što Ministarstvo poljoprivrede u proteklih godinu dana nije imalo potrebu komunicirati s uzgajivačima, a savjetodavno tijelo pri Ministarstvu održalo je kaže samo jedan formalni sastanak, upozorio je Lučić.

(Hina) xmvrk ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙