FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan rast izvoza podario Italiji trgovinski višak u listopadu

Autor: mkuz
RIM, 17. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Italija je u ponedjeljak objavila da je u listopadu ostvarila trgovinski višak u visini 2,452 milijarde eura zahvaljujući snažnom rastu izvoza.

Ujedno su revidirani podaci za rujan i sada pokazuju višak od 409 mililijuna eura. U prošlogodišnjem listopadu bilanca je iskazivala manjak od 1,114 milijardi eura, pokazuju podaci državnog statističkog ureda ISTAT-a.

U razmjeni s ostalim članicama Europske unije Italija je u listopadu zabilježila trgovinski višak od 981 milijun eura, u usporedbi s revidiranim viškom u rujnu od jedne milijarde eura. U prošlogodišnjem listopadu bilježila je manjak od 456 milijuna eura. Pritom je izvoz uvećan na godišnjoj razini 7,9 posto dok se uvoz smanjio 0,2 posto.

Izvoz u zemlje izvan EU-a poskočio je 17,2 posto a uvoz je uvećan 2,3 posto.

Ukupno je izvoz u nominalnom izrazu poskočio u listopadu na godišnjoj razini 12,0 posto a uvoz za osjetno blažih 0,9 posto.

Rast ukupnog izvoza u listopadu najsnažniji je od prošlogodišnjeg kolovoza dok je uvoz porastao prvi puta u osam mjeseci.

U ISTAT-u napominju da su na godišnje usporedbe snažno utjecala dva radna dana više u ovogodišnjem listopadu u odnosu na onaj prošlogodišnji. To je glavni razlog naizgled pozitivnih podataka, upozorio je glasnogovornik ISTAT-a.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙