FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: još jedan miran trgovinski dan

Autor: scvi
ZAGREB, 12. prosinca 2012. (Hina) - Danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje miran trgovinski dan, jer nema važnijih poslovnih vijesti koje bi oživjele aktivnosti investitora, dok na svjetskim burzama prevladava blago pozitivno raspoloženje.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,03 posto, na 1.739 bodova, a Crobex10 0,16 posto, na 979 bodova.

Redovni promet iznosio je 10,4 milijuna kuna, što je oko 4 milijuna više nego prethodnog trgovinskog dana.

Najveći promet, 1,4 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Končar Elektroindustrije, pri čemu joj je cijena stagnirala na 630 kuna. Jutros je iz te tvrtke objavljeno da je jučer kupila 2.000 vlastitih dionica te sada ima 14.694 vlastitih dionica, što čini 0,571 posto udjela u temeljnom kapitalu.

„Obujam trgovanja jučer je bio nešto veći nego proteklih dana, ponajviše zbog trgovanja 'paketićima' dionica između fondova potkraj dana. Aktivnosti ostalih investitora su slabašne. I danas očekujem trgovanje kao i jučer, jer nema važnijih poslovnih objava“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Na inozemnim burzama, pak, prevladava pozitivno raspoloženje, unatoč nedostatku napretka u pregovorima u Washingtonu oko proračuna.

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, zahvaljujući skoku cijena dionica tehnoloških kompanija. Ipak, entuzijazam ulagača ponešto je splasnuo nakon poruke iz Washingtona da problem 'fiskalne litice' vjerojatno neće biti riješen prije Božića.

Dow Jones indeks ojačao je 0,60 posto, na 13.248 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 1.427 bodova, a Nasdaq indeks 1,18 posto, na 3.022 boda.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pod utjecajem jučerašnjeg dobrog raspoloženja na Wall Streetu.

Jutros i na europskim burzama prevladava blago pozitivno raspoloženje.

„Smjer kretanja tržišta kasnije tijekom dana odredit će priopćenje Feda s redovitog zasjedanja, posljednjeg u ovoj godini. Ne očekuju se promjene kamatnih stopa, no rastu nade da bi Fed mogao najaviti nove poticaje američkom gospodarstvu“, zaključuje Bošković.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙