FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: slek
ZAGREB, 2. prosinca 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

JUKKASJAERVI - U Jukkasjaerviju, malome selu u švedskoj Laponiji, na samome sjeveru zemlje dvadesetak radnika u debelim parkama gradi hotel od ledenih blokova koji će se otopiti u proljeće kada nastupi zatopljenje. Radnici poput Lego kockica slažu velike ledene blokove, kako bi u Jukkasjaerviju uskoro niknuo hotel sa šezdesetak soba. Arhitekti su zamislili divovski iglu s arkadama, nekoliko ledenih kupola, barom i više dvorana, pa čak i kapelicom u kojoj će se za nekoliko tjedana sklapati brakovi i obavljati krštenja. Icehotel bi svoja vrata prvim gostima trebao otvoriti 7. prosinca, pa su radnici upregnuli sve snage. Gosti će spavati na krevetima prekrivenim lisičjim krznom u krznenim vrećama za spavanje. Pri odlasku iz hotela svi će gosti dobiti potvrdu da su proveli noć na minus sedam Celzijusovih stupnjeva. Temperature su vani puno niže, ponekad dosegnu i - 40 stupnjeva ispod nule, no u hotelu je "puno toplije", najniža temperatura je -8. Noćenje u ovakvom hotelu stoji između 2200 i 7000 kruna, tj. između 255 i 810 eura.

KOUROU - Raketa Sojuz ruske proizvodnje s francuskim promatračkim satelitom lansirana je u subotu navečer iz Francuske Gavajane, objavili su službeni izvori. Ovo je četvrti put da se Sojuz, koji je prvi put lansiran 1966. i konstruiran s namjerom da nosi interkontinentalne balističke projektile, lansira izvan bivšeg Sovjetskog Saveza. Raketa je lansirana u subotu na večer u 11,02 sati (2,02 sata u nedjelju po srednjoeuropskom vremenu) s rampe u europskoj svemirskoj postani u blizini Kouroua u Francuskoj Gvajani na sjeveroistočnoj obali Južne Amerike. Lansiranje je bilo predviđeno za petak, ali je odgođeno zbog tehničkih poteškoća. Nakon 55-minutnog leta, od rakete je odvojen promatrački satelit Pleiades 1B Francuske svemirske agencije (CNES), kojim će se u prvom redu koristiti francusko ministarstvo obrane, a među korisnicima su i španjolsko ministarstvo obrane te civilni i komercijalni korisnici. Pleiades 1B, kojega CNES opisuje kao "značajno tehnološko poboljšanje u odnosu na prijašnje naraštaje satelita", konstruiran je kako bi slao na zemlju snimke visoke razlučivosti.

BRUXELLES - Tisuće ljudi potpisalo je peticiju protiv apstraktne svjetlosne instalacije koja ove godine zamjenjuje tradicionalno božićno drvce na središnjem bruxelleskom trgu. Više od 11.000 potpisa prikupljeno je na online peticiji a pokrenuta je i Facebook stranica protiv novog drvca. Kritičari optužuju dužnosnike da su se za apstraktnu instalaciju odlučili iz straha ne uvrijede ne-kršćane, posebice muslimane. Gradonačelnikov ured, međutim, kaže da je instalacija dio ovogodišnje teme "svjetla". Tradicinalno se na središnji bruxelleski trg Grand Place postavlja 20 metara visok bor iz šuma Ardena. Ove je godine zamijenjen s 25 metara visokom konstrukcijom no manja božićna drvca još uvijek ukrašavaju trg, rekao je glasnogovornik gradonačelnikovog ureda. Predstavnik muslimanske zajednice u Belgiji izjavio je da njegovu organizaciju božićna drvca ne smetaju. Po procjenama objavljenim u listu Le Soir 2010., muslimani su činili 22 posto stanovništva grada Bruxellesa i njegovog šireg područja.

PEKING - U Kini su iskopane ruševine drevne palače u blizini groba prvog kineskog cara koji je već poznat po svojim vojnicima od terakote, izvijestili su državni mediji u subotu. Otkriće je najnovije u mauzoleju, starijem od dva tisućljeća, koji je postao jedan od najvećih modernih arheoloških nalaza nakon što je jedan seljak godine 1974. slučajno iskopao ratnika od terakote u prirodnoj veličini. Palača "je najveći kompleks ikada pronađen na groblju", izvijestila je agencija Xinhua, citirajući Sun Weiganga, istraživača arheološkog instituta sjeverne pokrajine Shaanxi, gdje se nalazi lokalitet. Qin Shihuang, koji je vladao tijekom dinastije Qin (221-207. prije Krista), predvodio je ujedinjenje Kine i proglasio se njezinim prvim carem. Qin je bio vladar sa sjedištem u Xianyangu, u blizini grada Xiana, koji je služio kao sjedište vlasti više uzastopnih dinastija a danas je pokrajinski glavni grad i poznato turističko odredište zbog brojnih povijesnih znamenitosti. Prema otkrivenim temeljima, palača se vjerovatno prostirala na površini 690 sa 250 metara, što je gotovo četvrtina veličine kultnog Zabranjenog grada u Pekingu, navodi Xinhua.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙