FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 7. prosinca 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

SAN FRANCISCO

Američki satelit Suomi poslao je spektakularne snimke Zemlje noću, zahvaljujući jednoj od ključnih inovacija koje posjeduje - toleranciju vrlo niske osvijetljenosti zahvaljujući instrumentu VIRS koji može razabrati niz vremenskih pojava, od oblaka preko snijega do magle čak i kad je satelit na tamnoj strani Zemlje, javio je BBC. Satelit, koji primarno služi za prikupljanje meteoroloških podataka, zajednički je projekt NASA-e i američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA), a lansirale su ga Sjedinjene Države prošle godine. VIRS većinom može obavljati svoj posao s tek nešto osvjetljenja od Mjeseca, ali ako ni toga nema, instrument ipak može otkriti stvari samo uz noćni sjaj same atmosfere. Set snimaka pokazan je na najvećem godišnjem okupljanju znanstvenika koji se bave Zemljom, konferenciji Američke geofizičke unije (AGU).

VATIKAN

Najveći broj tweetova koji stižu na novi račun Benedikta XVI. na Twitteru je "pozitivan", ali je dobar broj njih "negativan i uvredljiv", rekao je u četvrtak direktor za sredstva društvenog priopćavanja Svete Stolice. Sedamstotinjak tisuća ljudi u svijetu već su se u četvrtak ujutro prijavili kao "prijatelji" Benedikta XVI., tri dana nakon najave otvorenja njegova računa na Twitteru, @pontifex. Mons. Claudio Maria Celli otkrio je, odgovarajući na pitanje Radija Vatikana, da je Sveta Stolica "očekivala" objavljivanje stanovitog broja negativnih tweetova o Crkvi i o samom Papi. "To nas nije iznenadilo. Ali ima i zanimljivih pitanja u vezi s vjerom", komentirao je talijanski nadbiskup. "Tweetovima nećemo riješiti probleme u Crkvi", priznao je. Prvi Papin tweet objavljen na engleskom jeziku poslat će sam papa Benedikt XVI. na općoj audijenciji u srijedu 12. prosinca, najavio je Vatikan u ponedjeljak.

ZAGREB

Američka tvrtka Agilyx alkemičar je 21. stoljeća koji svaku plastiku pretvara u zlato, ali crno zlato i krene li proizvodnja velikih razmjera planetu obećava svjetliju budućnost: spas od onečišćenja otpadom i nove količine nafte. Mlada tvrtka Agilyx iz američke savezne države Oregon ne djeluje ni šest godina, a već uspijeva reciklirati sve vrste plastike, čak i onu staru i prljavu. "Ne zanima nas plastika koju danas recikliraju gotovo svi; nas zanima ona plastika koju nitko neće i koja općenito završava na odlagalištima otpada", kaže Jon Angin, potpredsjednik tvrtke. Plastika se melje i stavlja u velik spremnik koji se zagrijava i pretvara u plin koji se zatim hladi vodom, a nafta se odvaja jer izbija na površinu. Takvim postupkom više od 75 posto ulazne težine pretvara se u sirovu naftu spremnu za rafiniranje kao i bilo koje crno zlato crpljeno u Saudijskoj Arabiji ili Rusiji. Ostatak se razdvaja na plin i konačni otpad koji je manji od 10 posto.

SYDNEY

Australska premijerka Julia Gillard upozorila je svoje sunarodnjake da su predviđanja drevnih Maja o smaku svijeta bila točna te da dolaze posljednji dani - u smrtno ozbiljnoj video reklami za humorističnu radijsku emisiju. "Bez obzira na to hoće li smak svijeta skriviti zombiji, demonske zvijeri iz pakla ili će nas u potpunosti preplaviti i uništiti korejski pop, od mene možete očekivati samo jedno: maksimalno ću se angažirati i boriti za vas do samoga kraja", rekla je Gillard u poruci koju završava rečenicom: "Sretno vam bilo svima !" Premijerka je, naime, reklamirala radio emisiju pod nazivom "Smak svijeta" koja se počinje emitirati 7. prosinca, no iz australskog dnevnika Herald Sun ipak su nazvali njezin ured tražeći objašnjenje.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙