FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubai: 89 zemalja potpisalo sporni tekst o telekomunikacijama

Autor: rtom
DUBAI, 14. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Novi sporazum Ujedinjenih naroda o telekomunikacijama potpisali su u petak predstavnici 89 zemalja članica Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) unatoč protivljenju skupine zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, koje drže da bi se tim dokumentom nadzor nad internetom prenio na UN.

"Zahvaljujem 89 država koje su potpisale sporazum", rekao je Mohamed al-Ghanim, predsjednik ITU-a koji je u petak poslije podne zatvorio skup u Dubaiju.

SAD je u četvrtak kritizirao nacrt sporazuma i najavio da ga neće potpisati jer takav dokument upravljanje internetom prebacuje na UN-ovu agenciju. Ukupno 55 zemalja, među kojima SAD, nije potpisalo sporazum.

"Sjedinjene Države uvijek su smatrale da se sporazum ne bi trebao proširiti na sadržaj interneta ili upravljanje internetom", rekao je predsjednik američkog izaslanstva u Dubaiju Terry Kramer kada je najavio da SAD "ne može potpisati sporazum u ovakvu obliku".

No glavni tajnik ITU-a odgovorio je da se novi sporazum ne odnosi na internet i nije udar na slobode.

"Ova konferencija nema uopće učinka na internet", rekao je Hamadoun Toure netom prije potpisivanja i ustvrdio da se pravo na slobodu izražavanja navodi u preambuli sporazuma.

"Imamo poseban članak" posvećen zaštiti ljudskih prava, rekao je Toure.

UN-ova Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) organizirala je 12-dnevnu konferenciju kako bi se donio novi sporazum o komunikacijama koji je zadnji put bio mijenjan prije 24 godine.

Novi dokument trebao bi pomoći državama da surađuju u borbi protiv "spama" i prošire pristup webu. No rasprave su se svele na to treba li ili ne treba dopustiti svim državama jednaka prava u razvoju interneta.

SAD tvrdi da postojeći sustav omogućuje tehničkim stručnjacima da donose "brze, protupožarne odluke" u razvoju interneta te bi uplitanje drugih u internet moglo s vremenom ozakoniti cenzuru i poremetiti rad velikih mreža kao što su Google ili Facebook.

Američko stajalište poduprli su pioniri weba i upozorili da bi promjene mogle "destabilizirati sustav".

Rusija, Kina, Saudijska Arabija, Alžir i Sudan zauzimaju se za to da sve vlade dobiju jednaka prava na upravljanje internetom, no njihovi su zahtjevi ipak u konačnici odbačeni, piše BBC.

Izaslanici iz SAD-a i drugih zemalja koje žele izmjenu teksta rekli su da će nastaviti pritiske na drugim međunarodnim skupovima kako bi se postigao takav model u kojem bi privatne grupe postavljale standarde i sudjelovale u razvoju tog medija, piše Reuters.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙