FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD odbacuje tvrdnje Irana da je izgubio bespilotnu letjelicu

Autor: akoz
WASHINGTON, 4. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Ratna mornarica Sjedinjenih Država u utorak je odbacila izvješća medija da je Iran zarobio njezinu bespilotnu letjelicu za izviđanje i prikupljanje podataka u iranskom zračnom prostoru nad Perzijskim zaljevom i ustvrdila da su sve njene letjelice na broju.

Iranska Revolucionarna garda u utorak je priopćila da je Iran nedavno presreo američku izviđačku bespilotnu letjelicu u svom zračnom prostoru iznad Perzijskog zaljeva. "Američka bespilotna letjelica koja je nadlijetala područje Perzijskog zaljeva radi prikupljanja informacija (...) zaplijenjena je ovih dana zahvaljujući kontrolnom sustavu pomorskih snaga Čuvara revolucije čim je ušla u iranski zračni prostor", ističe se u priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici Sepahnews.ir.

Glasnogovornik središnjeg zapovjedništva mornaričkih snaga SAD-a u Bahreinu rekao je da niti jedna bespilotna letjelica SAD-a nije izgubljena u akciji. "Mornarica SAD-a u potpunosti kontrolira sve bespilotne letjelice koje djeluju na području Bliskog istoka. Naše su operacije ograničene na međunarodni morski i zračni prostor", rekao je zapovjednik Jason Salata. "Nemamo nikakve podatke da smo nedavno izgubili bilo koji ScanEagle", rekao je. ScanEagle je 1,25 metara duga izviđačka špijunska letjelica koju proizvodi kompanija Boeing.

Zapovjednik pomorskih snaga Čuvara revolucije (Pasdarana), iranski admiral Ali Fadavi izjavio je da je zarobljena letjelica tipa "ScanEagle". "Te su bespilotne letjelice uglavnom stacionirane na američkim ratnim brodovima", rekao je. U priopćenju iranske Revolucionarne garde (IRGC) se ne navodi gdje je letjelica uhvaćena ni u kakvim okolnostima ali je IRGC objavio snimku na kojoj naizgled neoštećeni ScanEagle pregledavaju iranski časnici pod natpisom "Zgazit ćemo SAD".

Ovo je drugi put u godinu dana da Teheran objavljuje da je zaplijenio američku promatračku bespilotnu letjelicu koja je nadlijetala njegov teritorij. U prosincu 2011. iranske snage su presrele i prisilno prizemljile veliku promatračku bespilotnu letjelicu dugog dometa za velike visine RQ-170 Sentinel koja je bila na špijunskom zadatku iznad istoka Irana.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙