FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi stagniraju jer nema poticajnih vijesti

Autor: neba
ZAGREB, 14. prosinca 2012. (Hina) - Zbog nedostatka poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva, kao i opreznog trgovanja na inozemnim burzama, danas bi na Zagrebačkoj burzi Crobexi u najboljem slučaju mogli stagnirati.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,19 posto, na 1.723 boda, a Crobex10 0,22 posto, na 968 bodova. Oba indeksa kliznula su već šesti dan zaredom.

Redovni promet iznosio je 10,6 milijuna kuna, što je otprilike na razini od prethodnoga dana.

„I danas bi na domaćem tržištu moglo prevladati negativno raspoloženje, jer poticaja iz domaćeg gospodarstva nema, a i na svjetskim se burzama trguje oprezno. U najboljem slučaju Crobexi bi mogli stagnirati“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Hrvatska narodna banka jučer je snizila procjenu hrvatskog BDP-a u ovoj i idućoj godini. Nove su procjene da bi BDP u ovoj godini realno mogao pasti za 1,8 posto, a u idućoj godini porasti za 0,3 posto, pri čemu su veći rizici za niži nego za viši rast.

Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o cijenama na malo u studenome, a procjenjuje se da će stopa inflacije na godišnjoj razini ostati gotovo nepromijenjena u odnosu na listopad.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da su u studenome potrošačke cijene porasle za 4,7 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kreću se u rasponu od 4,5 do 4,9 posto.

Od poslovnih vijesti, Dioki je izvijestio da je zaprimio pismo namjere u kojem Crodux Plin izražava interes za suradnju s Diokijem i to vezano za proizvodnju polistirena u PJ Doki, te razvoj novih projekata. Crodux Plin je upoznat s tehnološkim i komercijalnim potencijalima proizvodnih pogona Društva, te postoji interes da se u kratkom roku, a odmah po završetku pregovora i potpisivanju ugovora o suradnji, pokrene proizvodnja kako je predviđeno planom operativnog restrukturiranja Diokija, navodi se u priopćenju.

Na inozemnim burzama, pak, vlada oprez. Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, pri čemu je nakon šest dana prekinut uspon S&P 500 indeksa, jer nema napretka u pregovorima u Washingtonu o smanjenju proračunskog deficita, pa je rizik od 'fiskalne litice' sve bliži.

Dow Jones oslabio je 0,56 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,63, a Nasdaq indeks 0,72 posto.

Na azijskim su burzama, pak, cijene dionica jutros blago porasle, zahvaljujući novim ohrabrujućim makroekonomskim podacima iz Kine. I na europskim su burzama na početku trgovanja najvažniji indeksi blago ojačali, no trguje se oprezno.

„I na inozemnim burzama trgovanje bi danas moglo biti mirno. Očekuje se objava indeksa potrošačkih cijena i podataka o industrijskoj proizvodnji u SAD-u, što bi moglo dati nove smjernice investitorima“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙