FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi pod utjecajem kretanja cijene dionice Dalekovoda

Autor: scvi
ZAGREB, 29. studenog 2012. (Hina) - Ponajviše pod utjecajem kretanja cijene dionice Dalekovoda, indeksi Zagrebačke burze danas osciliraju između pozitivnog i negativnog područja.

Oko 12,00 sati Crobex indeks stagnirao je na 1.756 bodova, a Crobex10 je bio u minusu 0,09 posto, na 993 boda.

Redovni promet iznosio je 7 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna više nego jučer u ovo doba. Pritom je državnom obveznicom ostvaren najveći promet, u visini od 4,4 milijuna kuna.

„Indeksi osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, ponajviše pod utjecajem kretanja cijene dionice Dalekovoda, koja je jutros potonula na 65 kuna, a potom se oporavila. No, broj transakcija vrlo je nizak i očito je da je investitora vrlo malo“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Dionica Dalekovoda u najvećem je fokusu investitora – njome je do sada ostvareno 466.000 kuna prometa. Jutros joj se cijena spustila do 65 kuna, a potom se oporavila, dosegnuvši 72 kune, što je 2,3 posto više nego jučer.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 378.000 kuna. Cijena joj je porasla 0,92 posto, na 204 kune.

Među dobitnicama ističu se dionice Termesa, koje su ostvarile skok cijene za 8,72 posto, potom ACI-ja, za 4,25 posto, te Petrokemije, za 3,26 posto.

Među gubitnicama izdvaja se dionica Uljanik plovidbe, s padom cijene za 0,95 posto.

Na europskim burzama cijene dionica su u porastu, a frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski Ftse trenutno su u plusu između 0,72 i 0,89 posto.

„Na inozemnim burzama imamo lijep primjer situacije kada izjave pojedinih političara bace u drugi plan sve fundamentalne i tehničke analize tržišta“, ocjenjuje Rinkovec.

U svijetu su cijene dionica porasle, nakon što je jučer John Boehner, vođa republikanca u Kongresu, kazao da je moguć kompromis po pitanju proračuna kako bi se izbjegla 'fiskalna litica'.

Dan prije su, međutim, pale jer je vođa demokrata u Senatu Harry Reid kazao kako je razočaran malim napretkom u pregovorima.

„Ovakve izjave političara i dalje će izazivati nestabilnost na tržištu sve dok ne bude postignut dogovor o američkom proračunu“, dodaje Rinkovec.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙