FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proradio Hrvatski nacionalni portal Registra onečišćavanja okoliša

Autor: mbuj
ZAGREB, 12. prosinca 2012. (Hina) - Agencija za zaštitu okoliša otvorila je danas nacionalni portal s podatcima o ispuštanjima onečišćujućih tvari i otpadu, koji je nazvan Hrvatskim nacionalnim portalom Registra onečišćavanja okoliša (HNPROO).

Riječ je o prvome hrvatskom portalu toga tipa s javno dostupnim podatcima, koji je u povodu 10. obljetnice Agencije za zaštitu okoliša simboličkim klikom miša u rad točno u 12 sati i 12 minuta 12. prosinca 2012. pustio njezin ravnatelj Neven Voća ističući pritom kako je portal završen i u rad pušten sedam mjeseci prije roka i ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

"Naime, lansiranjem portala Hrvatska je ispunila međunarodnu obvezu o informiranju javnosti o ispuštanjima onečišćujućih tvari, otpadu, postrojenjima i njihovim lokacijama kroz aktivnu bazu po uzoru na europski PRTR – Europski registar ispuštanja i prijenosa onečišćujućih tvari", objasnio je ravnatelj Voća.

Istaknuo je kako je vrlo važno da sada javnost na jednome mjestu ima praktički sve podatke o ispuštanjima u okoliš i onečišćujućim tvarima na jednom portalu koji je interaktivan i kojemu može pristupiti svaki građanin Hrvatske. Od ponedjeljka, 17. prosinca, građanima će podatci biti dostupni na internetskoj stranici Agencije za zaštitu okoliša.

Rekao je kako je osnova portala Registar onečišćavanja okoliša (ROO) baza koju je Agencija pokrenula 2008. godine, a razvila se u jednu od najopsežnijih i najvećih baza podataka o ispuštanjima onečišćujućih tvari i otpadu u Hrvatskoj i u regiji.

Trenutačno u Registru onečišćavanja okoliša ima više od 13.000 korisničkih računa, a broj operatera i postrojenja koji prijavljuju podatke povećava se iz godine u godinu.

Portal, osim transparentnosti podataka o ispuštanjima onečišćujućih tvari, otpadu i samim onečišćivačima, pruža uslugu GIS preglednika, tj. ažurnog on-line uvida u prostornu komponentu i pripadajuće informacije uz dodatne mogućnosti prostornih analiza i izvješća.

Registar onečišćavanja okoliša (ROO) prati onečišćenja sastavnica okoliša (zrak, vodu i/ili more i tlo) prikupljanjem podataka o ispuštanjima 128 onečišćujućih tvari uključujući teške metale, pesticide, stakleničke plinove, čestice itd., te prati podatke o opasnome i neopasnome otpadu. Onečišćujuće tvari koje se prate izabrane su zbog moguće opasnosti za zdravlje ljudi i okoliš.

Brojnost i raznovrsnost podataka unutar baze ROO proistječu iz činjenice da se oni prikupljaju iz širokoga spektra industrijskih i neindustrijskih djelatnosti pa je zato ROO važan i sveobuhvatan izvor podataka o vrstama i količini onečišćujućih tvari te o vrstama i količini nastalog otpada.

ROO je i važan alat za kontinuirano praćenje trendova i napretka u smanjivanju onečišćavanja okoliša te za praćenje usklađenosti s određenim međunarodnim sporazumima i utvrđivanje prioriteta i ocjena napretka postignutoga politikom i programima zaštite okoliša.

Nužan je javnosti, državnim i županijskim tijelima, industriji, znanstvenicima i nevladinim organizacijama kao jedinstvena baza podataka pomoću koje je osiguran uvid u stanje i trendove u okolišu te donošenje odluka o pitanjima zaštite okoliša.

Podatci iz ROO služe i za izradu mnogih izvješća prema međunarodnim ugovorima te uredbama europske unije.

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙