FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 12. prosinca

Autor: jnah
ZAGREB, 12. prosinca 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za srijedu, 12. prosinca:

ZAGREB - Hrvatski sabor će u nastavku zasjedanja raspraviti konačni prijedlog Zakona o registru birača, koji bi trebao otkloniti probleme u popisu birača i nesklad između broja birača i broja stanovnika. Zakonom se ustanovljuje registar birača, koji će voditi uredi državne uprave, svaki za područje za koje je ustrojen. Središnje tijelo bit će nadležno za obradu podataka te za njihovu usklađenost i točnost. Iz registra birača prije svakih izbora radit će se popis birača, u koji će ući osobe s prebivalištem u Hrvatskoj i valjanom osobnom iskaznicom. Na izborima za Europski parlament i lokalnim izborima, u popis birača ulazit će i državljani članica EU nastanjeni u Hrvatskoj. Osobe za koje se nedvojbeno utvrdi da su s prijavljenog prebivališta odselile u inozemstvo brisat će se iz popisa. Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, žele li glasovati na izborima, morat će se aktivno registrirati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu ili u nadležnom uredu državne uprave, ako žele glasovati u Hrvatskoj. Aktivna registracija provodit će se za svake izbore (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice je, uz ostalo, Nacrt prijedloga zakona o tržištu električne energije; izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (EU); Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima; Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Memoranduma o suglasnosti koji se odnosi na suradnju u suzbijanju korupcije kroz Protukorupcijsku inicijativu Jugoistočne Europe; Prijedlog uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o smjernicama EU za razvitak Transeuropske prometne mreže; izmjene i dopune Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi te prijedlog o davanju suglasnosti Gradu Zagrebu za zaduženje kod Zagrebačke banke d.d.. Na dnevnom redu zatvorenog dijela sjednice je, uz ostalo, Prijedlog zaključka u vezi s informacijom o zaprimljenom pismu namjere koje je Uljanik d.d., Pula dostavio Ministarstvu gospodarstva te Prijedlog zaključka u vezi s Dvostranim sporazumom između Republike Hrvatske i Europola za međusobnu povezanost računalnih mreža. (10 sati, Banski dvori, Trg svetog Marka 2; snimatelji i fotoreporteri trebaju doći u Vladu do 9,45 sati).

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović nazočit će javnoj raspravi u povodu izmjena i dopuna Zakona o područjima od posebne državne skrbi (11 sati, ured Pučkog pravobranitelja RH, Kralja Držišlava 6). Nakon toga, predsjednik Josipović će u svom Uredu dodijeliti odlikovanja zaslužnim građanima i braniteljima Republike Hrvatske (13 sati, Ured predsjednika Republike, Pantovčak 241).

VARAŽDIN - Ministar zdravlja Rajko Ostojić posjetit će u Varaždinu Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije (11 sati, Ulica Franje Galinca bb). Ministar Ostojić obići će Zavod te razgovarati sa županom Predragom Štromarom i ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu Jasminkom Begić, a nakon toga će dati izjavu za medije (11,50 sati). Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije rješenjem Ministarstva zdravlja počeo je s radom 15. lipnja 2012. godine i djeluje kroz četiri ispostave i to u Varaždinu, Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu.

ZAGREB - Svečana akademija u Hrvatskom institutu za povijest, u povodu 13. obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja moderne hrvatske države dr. Franje Tuđmana. Organizator je Udruga za hrvatski identitet i prosperitet (HIP), a na svečanoj akademiji govorit će dr. Ante Nazor, dr. Đuro Njavro, admiral Davor Domazet Lošo i mons. Ivan Miklenić (18 sati, Hrvatski institut za povijest, Zlatna dvorana, Opatička 10).

ZAGREB - U povodu 10. godišnjice rada, Agencija za zaštitu okoliša pokrenut će nacionalni portal s podatcima o ispuštanjima onečišćujućih tvari i otpadu - Hrvatski nacionalni portal Registra onečišćavanja okoliša (HNPROO). Pokretanje portala održat će se na konferenciji za novinare (12 sati, APO, Ksaver 208), a portal će u rad svečano pustiti ravnatelj AZO Neven Voća, u 12 sati i 12 minuta. To je prvi hrvatski portal toga tipa s javno dostupnim podacima, čime je Hrvatska ispunila međunarodnu obvezu o informiranju javnosti o ispuštanjima onečišćujućih tvari, otpadu, postrojenjima i njihovim lokacijama kroz bazu po uzoru na europski PRTR – Europski registar ispuštanja i prijenosa onečišćujućih tvari. Agencija za zaštitu okoliša obilježavanje 10. godišnjice nastavlja večernjom svečanošću na kojoj će ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović dodijeliti nagradu Eko oskar. Svečanost će se održati u GDK Gavella (19 sati, Frankopanska 8 - 10).

ZAGREB - Zagrebački HNS, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, od ovoga tjedna kreće sa serijom tribina o legalizaciji bespravno izgrađenih zgrada. Prva takva tribina, na kojoj će gošća biti ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, održat će se u zgradi Područnog ureda "Susedgrad" u Gajnicama, Sigetje 2, u suorganizaciji dviju HNS-ovih podružnica, Podsused-Vrapča i Stenjevca (18 sati). Tribini će nazočiti i predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević.

ZAGREB - Četvrti sveučilišni Dan e-učenja održat će se u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, u organizaciji Centra za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srce), s nakanom pružanja novih spoznaja o primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija i tehnologija e-učenja u obrazovnom procesu. Započet će uvodnim govorima rektora zagrebačkog sveučilišta Alekse Bjeliša i prorektorice za studente i studije Blaženke Divjak, nakon čega će uslijediti dodjela nagrada za najbolji e-kolegij za akademsku godinu 2011./2012. na Sveučilištu u Zagrebu (9,30 sati, Trg maršala Tita 14).

ZAGREB - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod održat će konferenciju za novinare na temu "(Ne)potpisivanje temeljnog kolektivnog ugovora i dodatka I. (Rezultati referendumskog izjašnjavanja provedenog u 330 školskih ustanova)", o kojoj će govoriti predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić (10,30 sati, sjedište Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, Petrinjska 59a/I).

ZAGREB - U Kabinetu grafike HAZU bit će otvorena izložba Nives Kavurić Kurtović "Pola stoljeća nakon/Ništiti ništavnost", koja će biti otvorena do 5. siječnja 2013.(19 sati, Strossmayerov trg 12)

ZAGREB - U velikoj dvorani Matice hrvatske zbornik "1918. u hrvatskoj povijesti" predstavit će Zlatko Hasanbegović, Ivica Šute, Željko Holjevac i Stjepan Sučić (18 sati, Ulica Matice hrvatske 2)

ZAGREB- Na zagrebačkom Županijskom sudu odlučivat će se o osnovanosti optužnice protiv bivših nogometnih dužnosnika Željka Širića i Stjepana Djedovića koje USKOK tereti zbog primanja 30.000 eura mita za "korektno" suđenje splitskom nogometnom klubu Hajduk. Širića se tereti i za primanje mita od bivšeg tajnika NK Karlovac Nevena Šprajcera s kojim se navodno dogovorio da za 15.000 eura po sezoni tom klubu osigura "pošteno" suđenje. Širića i Djedovića USKOK-u je prijavio bivši direktor Hajduka Hrvoje Maleš od kojega su dvojica optuženika navodno tražili ukupno 95.000 eura mita. O osnovanosti USKOK-ove optužnice iza zatvorenih vrata odlučivat će vijeće sutkinje Tanje Pavelin Borzić (12,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Optuženima za niz razbojstava od 2004. do 2008., među kojima je i krvava pljačka poslovnice Fine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu u kojoj su u rujnu 2005. poginula dvojica zaštitara Stipe Mušan i Drago Rener, na zagrebačkom Županijskom sudu objavit će se nepravomoćna presuda. Četvorica optuženih priznali su krivnju, šestorica tvrde da nisu krivi, a jednome optuženiku sudilo se u odsutnosti. Zbog krvave pljačka Fine u kojoj su ubijena dvojica zaštitara Sokol Marića zbog nedostatka dokaza ranije je oslobođena skupina na čelu s Nenadom Filipovićem koji se 2009. predozirao drogom i tabletama (14 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - U nastavku suđenja osječkom poduzetniku Dragi Tadiću za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda radi promjene osuđujuće presude Branimiru Glavašu trebala bi svjedočiti njegova supruga Božica Tadić-Ćavar koja se nagodila s USKOK-om te je nakon priznanja krivnje uvjetno osuđena na godinu i tri mjeseca zatvora uz trogodišnji rok kušnje. Osim nje, s USKOK-om su se na uvjetne kazne nagodili saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić, dok je Drago Tadić odbio nagodbu pa je jedini ostao na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda (8,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Konferencija za novinare na Zagrebačkom velesajmu (ZV) na kojoj će biti najavljen "Božićni sajam braniteljskih udruga i zadruga". Taj će se sajam prvi puta održati na ZV-u, od 14. do 23. prosinca, a organizira ga Udruga branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam u suradnji s HKUD "Željezničar" iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja i zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje. Božićni sajam braniteljskih udruga i zadruga bit će prilika da se braniteljske udruge i zadruge okupe na jednom mjestu, te uz civilne udruge i obiteljska poljoprivredna gospodarstva predstave izvorne hrvatske proizvode, suvenire, stare zanate i ostale djelatnosti (11 sati, dvorana Klub izlagača, Južni ulaz, Zagrebački velesajam, Avenija Dubrovnik 15).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma/xvl ysp/yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙