FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama cijene dionica blago ojačale

Autor: scvi
NEW YORK, 12. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama cijene dionica jutros su blago ojačale, nastavivši 3-tjedni uzlet, jer se investitori nadaju da će Fed objaviti novi krug otkupa državnih obveznica radi poticanja američkog gospodarstva.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oko 9,30 sati bio je u plusu 0,02 posto, na 1.139,11 bodova. Jučer je dosegnuo najvišu razinu u proteklih 18 mjeseci.

Oko 9,30 sati londonski Ftse bio je u plusu 0,05 posto, frankfurtski DAX 0,2 posto, dok je pariški CAC stagnirao.

Očekuje se da bi Fed danas, nakon završetka svog dvodnevnog redovitog zasjedanja, mogao najaviti da će 'operaciju twist', odnosno program otkupa trezorskih zapisa koji istječe krajem godine, zamijeniti novim programom otkupa državnih obveznica.

Brojni trgovci međutim napominju da su tržišta dionica zrela za korekciju, nakon što je FTSEEurofirst 300 u protekla tri tjedna ojačao za čak 7 posto.

„Tržište postaje prekupljeno, a to se ne događa prečesto. Tržište je u najmanju ruku zrelo za pauzu, a možda i za korekciju. Obujam trgovanja ekstremno je nizak, što znači da bi uzlet cijena mogao biti u opasnosti bez obzira na dotok novih vijesti“, kaže Patrice Peroiz iz pariškog investicijskog društva Capital Markets.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je ojačao 0,59 posto, na 9.581 bod.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙