FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MF: prezentacija prijedloga zakona o porezu na nekretnine za predstavnike lokalnih vlasti

Autor: dsta
ZAGREB, 10. prosinca 2012. (Hina) - Predstavnici Ministarstva financija predstavili su danas Prijedlog zakona o porezu na nekretnine članovima Udruge gradova i Udruge općina, te ih pozvali da tijekom javne rasprave o prijedlogu tog zakona, koja će trajati do početka travnja, dostave svoje prijedloge, objavilo je Ministarstvo financija na svojim web stranicama.

Tijekom predstavljanja istaknuto je kako je predloženi porez na nekretnina u funkciji rasterećenja cijene rada i financiranja decentraliziranih funkcija, te stavljanja imovine u funkciju. To je lokalni porez za lokalne potrebe, koji bi bio postupno uveden i u fazama.

Osnovna načela oporezivanja bili bi načelo pravednosti, što znači plaćanje prema vrijednosti - veća vrijednost uz veću stopu poreza, i načelo mogućnosti plaćanja - imovina je odraz ekonomske snage i sposobnosti plaćanja.

Predstavnici Ministarstva financija, navodi se, upoznali su predstavnike lokalnih vlasti sa svim detaljima zakonskog prijedloga, načinom određivanja poreza, poreznim oslobođenjima i olakšicama, ali i njihovom ulogom u uvođenju predloženog zakona. Pozvali su ih da tijekom javne rasprave, koja će trajati do početka travnja, dostave svoje prijedloge koji će pomoći u stvaranju konačnog zakonskog prijedloga.

Nakon predstavljanja uslijedila je detaljna rasprava o konceptu i provedbi prijedloga zakona te je dogovorena daljnja suradnja između Ministarstva financija i predstavnika lokalnih vlasti.

Iz Ministarstva financija najavljuju kako će uskoro uslijediti nekoliko prezentacija i javnih rasprava o Prijedlogu zakona o porezu na nekretnine u većim regionalnim centrima. Svojim primjedbama Udruga gradova i Udruga općina pomoći će u pripremi prijedloga Zakona u prvom čitanju.

Među predstavnicima Ministarstva financija bili su ministar financija Slavko Linić, zamjenik ministra Boris Lalovac, pomoćnica ministra i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec i pomoćnica ravnateljice Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan.

Ispred Udruge gradova predstavljanju prijedloga Zakona prisustvovali su predsjednik Udruge gradova Vojko Obersnel i predstavnici 20-ak gradova, poput primjerice Zagreba, Varaždina, Zadra, Šibenika i Križevaca, a ispred Udruge općina prisustvovali su Đuro Bukvić s četiri člana Udruge.

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙