FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan oporavak prodaje automobila u SAD-u nakon pustošenja uragana Sandy

Autor: mpuk
WASHINGTON, 4. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Prodaja automobila u SAD-u dosegnula je u studenom najvišu razinu za taj mjesec u protelih pet godina, signalizirajući poboljšanje nakon što je u listopadu rezultate prigušio uragan Sandy.

U studenom je u SAD-u prodano 1,14 milijuna vozila, 15 posto više nego u istom mjesecu lani i ujedno najviše u mjesecu studenom od 2007., kada je recesija uzrokovala dramatičan pad potražnje i dovela do stečaja General Motorsa i Chryslera.

Prodaja kompanija Ford Motor, Honda Motor i Nissan Motor nadmašila je očekivanja dok su Chrysler Group, Toyota Motor i Hyundai Motor izvijestili o snažnom povećanju za koje čelnici te industrije i investitori predviđaju da će se nastaviti do kraja godine.

GM je pak razočarao tržište, pri čemu su iz vodećeg američkog proizvođača automobila poručili da su slabije od konkurencije iskoristili oporavak u studenom od haranja superoluje Sandy budući da u pogođenoj regiji ostvaruju tek manji dio prodaje. Također su se manje oslanjali na poticaje.

Prodaja vozila spada među pokazatelje koji na samom početku mjeseca očituju stanje osobne potražnje. S obzirom na poboljšanje na tržištu nekretnina i poboljšano povjerenje potrošača čelnici automobilske industrije iskazuju optimizam u vezi s početkom iduće godine.

"Što se tiče stanja u cijelom SAD-u, vidljivi oporavak na tržištu nekretnina o kojem smo govorili prošlog mjeseca i ohrabrujući novi podaci o raspoloženju potrošača redom su pozitivni faktori", zaključio je potpredsjednik GM-ova odjela prodaje u SAD-u Kurt McNeil.

Nije želio iznijeti konkretne prognoze za 2013. dok Kongres i Bijela kuća na postignu sporazum kojim će se otkloniti prijetnja proračunske krize i uštede od ukupno 600 milijardi dolara kroz automatsko povećanje poreza i smanjenje rashoda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙