FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kampanju Bijele vrpce SOIH proveo u 20 gradova

Autor: mbuj
ZAGREB, 10. prosinca 2012. (Hina) - Kampanja Bijele vrpce, koju je u 20 gradova diljem Hrvatske s motom "Muško NE nasilju nad ženama" od 25. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, provela Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), završila je danas, 10. prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš istaknuo je danas na svečanom završetku kampanje u prostorijama Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba da se ona provodila drugu godinu zaredom u suradnji s vladinim Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Uredom za ravnopravnost spolova te gradom Zagrebom.

Kampanja se ove godine provodila u 20 gradova diljem Hrvatske aktivnostima na trgovima te u vrtićima, osnovnim i srednjim školama i na skupovima. Tom prigodom podijeljeno je 8995 bijelih vrpci i 1620 razglednica te 11.775 letaka, a prikazivan je i spot na HRT-u i emitiran na Hrvatskome radiju, istaknuo je Bobuš.

Naglasio je kako je u Hrvatskoj svaka treća žena žrtva svojevrsnog nasilja, a od žena s invaliditetom svaka druga.

Na svečanosti je ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac-Radin predstavnicima udruga slijepih uručila Nacionalnu strategiju za ravnopravnost spolova od 2011. do 2015. na Brailleovu pismu.

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Branko Sočanac istaknuo je kako se Hrvatska potpisivanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom UN-a opredijelila i preuzela obvezu zaštite i promicanja ljudskih prava osoba s invaliditetom te da članak 16. te konvencije obvezuje države stranke da poduzmu sve radi zaštite osoba s invaliditetom od svih oblika izrabljivanja, nasilja i zlostavljanja, uključujući i aspekte vezane uz spol.

Istaknuo je kako vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina financiranjem rada udruga te kvalitetnih projekata na tom području promiče i pomaže u zaštiti ljudskih prava osoba s invaliditetom. Zato je uvrstio financiranje projekata prevencije i suzbijanja svih oblika nasilja od organizacija civilnog društva kao jedno od prioritetnih područja u svojemu godišnjem izvješću.

O važnosti borbe protiv nasilja nad ženama i provođenja Kampanje Bijele vrpce na svečanosti su među ostalim govorili i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, pročelnica zagrebačkoga Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna, predsjednik zagreebačke Gradske skupštine i kandidat SDP-a za zagrebačkoga gradonačelnika Davor Bernardić te Jasmina Papa iz UNDP-a.

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙