FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GK Bačvice predlaže generale za počasne građane Splita, Šundov: naš stari prijedlog provesti u djelo

Autor: pgas
SPLIT, 21. studenog 2012. (Hina) - Vijeće splitskoga Gradskog kotara Bačvica zatražilo je od Gradskog vijeća da se hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač proglase počasnim građanima Splita, ističući kako se time iskazuje zajedništvo južne i sjeverne Hrvatske.

Dogradonačelnik Jure Šundov nije htio komentirati inicijativu Gradskog kotara Bačvica, nego je rekao da će u petak na sjednici vijeća jedna od točaka dnevnog reda biti prijedlog da se Antu Gotovinu proglasi počasnim građaninom Splita. Rekao je da je o tom prijedlogu raspravljala Komisija za dodjelu javnih priznanja te kako je jednoglasno odlučeno da se ta točka stavi na dnevni red sjednice u petak. Podsjetio je kako već 11 godina postoji prijedlog da se generala Antu Gotovinu proglasi počasnim građaninom Splita, a sada se očekuje da se taj prijedlog konačno provede.

Lani u travnju Gradsko vijeće donijelo je odluku o proglašenju Ante Gotovine počasnim građaninom, a Marin Jurjević, SDP-ov vijećnik, predložio je da se o tome ipak pita generala Gotovinu. Šundov je danas rekao kako se s Gotovinom čuo dan poslije oslobađajuće presude te da on nema ništa protiv toga.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Vijeća splitskoga Gradskog kotara Bačvica Tomislav Zaninović rekao je kako su Gradskoj upravi dostavili prijedlog da se na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u dnevni red uvrsti i prijedlog da se heroji - generali Gotovina i Markač proglase počasnim građanima Splita.

Ispred sjedišta toga splitskoga Gradskog kotara danas su se okupili mještani odjeveni u bijele majice s likovima generala Gotovine i Markača i natpisom "Sloboda 16. 11. 2012.", s datumom oslobađajuće presude.

Gradskom kotaru Bačvicama pripadaju građani različitih svjetonazora i političkih opredjeljenja. Siguran sam da ovim prijedlogom dijelim mišljenje najvećeg dijela našeg kotara, rekao je Zaninović, dodajući kako je vjeruje da o tom prijedlogu "postoji široki konsenzus pa ne smije biti nikakvih podjela ni prikupljanja jeftinih političkih bodova".

(Hina) xpgas/xzjur yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙