FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 10. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Strategije razvoja pravosuđa za razdbolje od 2013. do 2018. godine. Vlada u Strategiji navodi kako je neovisno, učinkovito, pravedno i profesionalno pravosude nužno za suočavanje sa svakodnevnim potrebama suvremenog društva te izazovima globalizacije i modernizacije. Strategija polazi od pet osnovnih područja ("Neovisnost, nepristranost i stručnost pravosuđa", "Učinkovitost", "Hrvatsko pravosude kao dio europskog pravosuda", "Upravljanje ljudskim potencijalima", te "Iskorištavanje potencijala moderne tehnologije"), na temelju kojih su i izvedene strateške smjernice. U Banskim dvorima učinkovitost pravosuđa ističu kao stručno, materijalno i tehnički najzahtjevnije područje strateškog planiranja u pravosudnom sustavu. Ono uključuje rješavanje problema smanjenja broja neriješenih sudskih predmeta i dugotrajnosti sudskih postupaka, ali i osiguravanja uvjeta za rješavanje novih predmeta u razumnom roku, uz punu zaštitu svih ljudskih prava i načela vladavine prava. U Vladi naglašavaju kako će konačni rezultati strateških smjernica označiti dovršetak jednog povijesnog razdoblja koje treba postaviti čvrste temelje budućnosti Hrvatske kao moderne europske države. Napominju da je reforma pravosuđa trajan proces stalnog razvoja i usavršavanja koji obvezuje sve sudionike, od pravosudnih dužnosnika, odvjetnika, pravnih stručnjaka, državnih službenika do samih gradana, da svojim ponašanjem i djelovanjem pridonesu promjenama kojima se teži.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić pustit će danas u rad linearni akcelerator, uređaj za radioterapiju (zračenje) bolesnika s malignim bolestima, u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice. Nabavku uređaja financiralo je Ministarstvo zdravlja sa 28,5 milijuna kuna, dok je KBC Sestre milosrdnice s 1,5 milijun kuna uredilo prostor u kojem je uređaj smješten. Novi linearni akcelerator ima veći intenzitet zračenja u odnosu na starije uređaje, što skraćuje tretman bolesnika i do deset puta, a osobito je pogodan za liječenje ranije zračenih bolesnika s tumorom, koji su smješteni unutar posebno osjetljivih područja tijela.

VUKOVAR - Na adventskom vijencu u „Hrvatskom domu“ u Vukovaru sinoć je, na drugu nedjelju Došašća, drugu svijeću upalila u ime sudionika kulturne obnove grada, umjetnička ravnateljica Vukovarskog festivala komorne glazbe Vlasta Gyura. Paljenju druge adventske svijeće u „Hrvatskom domu“ prethodio je koncert Hrvatskog komornoga orkestra, kojemu je ovo 11 adventski nastup u isto toliko godina u Vukovaru. U uvodnom dijelu koncertnog programa božićni ugođaj scenskim prikazom „Božićni kolačić“ upotpunila su djeca Dječjega vrtića „Vukovar 1“. Time su nastavljene 15. Vukovarske adventske svečanosti koje se održavaju pod geslom „Vukovar – svjetlo obnove“ od 2. do 23. prosinca, a svaka od četiri adventske svijeće simbolizira svjetla povijesne baštine, kulturne baštine, neuništivosti života i budućnosti. Vukovarske adventske svečanosti zajednički organiziraju Gradski muzej Vukovar, Franjevački samostan i Ustanova u kulturi „Hrvatski dom“ Vukovar, uz potporu Ministarstva kulture RH, Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava Građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike - Krug za Trg, danas će simbolički položili 100 bijelih ruža uz ogradu zagrebačkog Sveučilišta, za studente Vladimira Hečimovića, Josipa Lovrića i drugih nekoliko stotina studenata i studentica, koje su partizani ubili na Križnom putu ili za one koje su komunističke vlasti ubile u kaznionicama za vrijeme Jugoslavije. Uz bijele ruže bit će priloženi podacima o ubijenim studentima. Iz Kruga za Trg navode kako je Vladimir Hećimović (25) iz Zagreba bio apsolvent medicine, a ubili su ga u Mariboru dok je bio uz ranjenike, Josip Lovrić (21) iz Vukovara bio je student agronomije, a ubili su ga, skupa s bratom blizancem, na nepoznatom mjestu, Franjo Magdić (22) iz Ogulina bio je student šumarstva, za grob mu se ne zna, Stipe Milas (23) iz Tihaljine kraj Gruda bio je student prava, a odveden je u nepoznato iz logora u Prečkom. Od Skupštine grada Zagreba Građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike - Krug za Trg, zahtijeva da se ime Josipa Broza Tita ukloni iz javnog prostora te da se Trgu maršala Tita vrati ime Kazališni trg.

RIJEKA - Završeno je snimanje igranoga filma "Smrt u Vulkanu", prema scenariju i u režiji Bernardina Modrića, a premijera toga filma, inspiriranog istinitim događajem, očekuje se krajem siječnja 2013. u riječkom Art kinu Croatia, priopćio je "Istra film", producent netom završenoga filma. Scenarij filma temelji se na događaju s početka 2010. godine kada je u napuštenoj portirnici riječke tvornice “Vulkan” nesretnim slučajem izgubio život jedan beskućnik. Istraga je utvrdila kako je riječ o čovjeku koji je svojedobno radio u spomenutoj tvornici, ali je otpušten kao "tehnološki višak" i tako se našao na ulici. Ne znajući pak kako pronaći izlaz iz situacije koja ga je zadesila, čovjek je postao jedan od niza sličnih beskućnika što su postali žrtve tzv. pretvorbi, te je, vrteći se u krugu oko tvornice, u njoj tragično skončao. Istodobno u još jednoj riječkoj tvornici provodi stečaj i njezino konačno zatvaranje, a u tom nekadašnjem industrijskom divu, danas je zaposlen samo jedan radnik koji obavlja neke pomoćne poslove kontrole i održavanja za potrebe stečajne uprave. Kada se stečaj završi, možda i njega očekuje slična sudbina, pitanje je koje se u filmu postavlja. Film "Smrt u Vulkanu" kroz priču o sudbinama dvojice ljudi "želi ukazati na svu simboliku jedne tragedije u ovim divljim vremenima neoliberalnog kapitalizma u kome su radnici prevareni, opljačkani i osramoćeni". Glavnu ulogu u filmu tumači Zoran Prodanović Prlja, snimatelj filma je Robert Kalčić, a montažu će idućih dana obaviti Igor Modrić.

ZAGREB - Republički sindikat radnika Hrvatske i Hrvatski sindikat telekomunikacija organiziraju danas prosvjed protiv novih otkaza u Hrvatskom telekomu. Kako navode, usprkos teškom gospodarskom stanju u Hrvatskoj, Hrvatski telekom je najavio otpuštanje nekoliko stotina radnika u 2013. godini, a prosvjedom žele poslati poruku većinskom vlasniku HT-a i hrvatskoj Vladi da se u ovakvoj ekonomskoj situaciji mora zaustaviti otpuštanje radnika u tvrtki koja i u kriznim godinama ostvaruje ogroman profit.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙