FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol i publikacija o nasilju u adolescentskim vezama

Autor: lbak
ZAGREB, 6. prosinca 2012. (Hina) - Nužno je uključiti rodne perspektive u politiku te programe i strategije koji se bave pitanjima djece i mladih na nacionalnoj i lokalnoj razini, zaključeno je danas u Zagrebu na okruglom stolu "Za veze bez nasilja" na kojem su sudjelovali stručnjaci i predstavnici udruga.

Publikacija "Za veze bez nasilja – Istraživanje i analiza strategija i programa prevencije nasilja u partnerskim vezama mladih" nastala je radi poticanja primjene politike koja se bavi sprječavanjem nasilja u partnerskim vezama mladih te uklanjanjem rodnih stereotipa i ostalih uzroka rodno uvjetovanog nasilja, istaknula je Sanja Cesar (CESI) jedna od autorica publikacije koja je predstavljena na današnjem okruglom stolu.

Dodala je da publikacija donosi i preporuke važne na prevenciji nasilja koje govore o potrebi za većom suradnjom različitih aktera, važnosti integriranoga i sustavnog pristupa prevenciji nasilja i uključivanja rodne perspektive u nacionalnu i lokalnu politiku te programe usmjerene prema prevenciji nasilja među djecom i mladima.

Jasminka Tešević (udruga Potencijal) objasnila je da je istraživanje o nasilju u adolescentskim vezama uključilo analizu i praćenje provedbe nacionalne politike i strategije te politike vezane uz mlade i rodno uvjetovano nasilje. Dodala je da je istraživanje obuhvatilo pet županija (Osječko-baranjsku, Primorsko-goransku, Međimursku, Istarsku i Grad Zagreb).

Podatci su prikupljeni izravno, kontaktiranjem ministarstava, lokalnih vlasti, institucija, srednjih škola, civilnih udruga te izvješća na internetskim stranicama, rekla je Tešević i napomenula da je analizirano 99 strategija, programa, planova i izvješća na nacionalnoj razini te na razini pet županija i gradova vezanih uz nasilje.

Cilj analize, nastavila je, bio je dobiti informacije o tome bave li se ti dokumenti nasiljem u vezama mladih, kako definiraju problem i koje mjere predlažu za prevenciju.

Filipa Blažon iz Udruge "Zora" naglasila je nužnost bolje suradnje udruga, civilnih udruga i tijela državne vlasti u prevenciji nasilja.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da u posljednje vrijeme ima "sve više pritužaba građanki o partnerskom nasilju koje se najčešće događa nakon završetka veze". Za dovođenje partnera u neugodno okruženje (nasilje na internetu, SMS porukama itd.) dosad je doneseno osam prekršajnih presuda u Hrvatskoj, rekla je Ljubičić i dodala da svi u društvu imaju jednaku obvezu promicati načela rodne ravnopravnosti.

Nikša Jelovčić iz MUP-a govorio je o radu policije na prevenciji nasilja te o programu "Živim život bez nasilja" koji policija provodi posljednjih nekoliko godina.

Dean Ajduković s Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavio je rad Društva za psihološku pomoć, koje među ostalim tu temu uključuje u izborni kolegij na sedam sveučilišnih studija te studentima omogućuje pouku i provođenje radionica u srednjim školama, što se pokazalo kao dobar primjer potencijalno održivog projekta.

Lidija Pongrac-Vincelj iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u svojoj prezentaciji o ulozi lokalne zajednice u prevenciji istaknula je potrebu stalne intersektorske suradnje i povezivanja svih institucija koje rade s djecom i mladima radi što bolje koordinacije i suzbijanja svih oblika nasilja.

Današnji okrugli stol dio je projekta "Povezani – za veze bez nasilja" koji provode CESI i partnerske organizacije Mirovna grupa "Oaza", Beli Manastir, Udruga "Potencijal" iz Rijeke, Udruga "Zora" iz Čakovca i Udruga ZUM iz Pule uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te grada Zagreba.

(Hina) xlbak ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙