FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska za četvrtak, 29. studenog

Autor: mvra
ZAGREB, 28. studenog 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za četvrtak, 29. studenog.

ZAGREB - Nastavak 6. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg sv Marka 6).

ZAGREB - Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav održat će tematsku sjednicu na temu "Normativni okvir za raspisivanje i provedbu referenduma u Republici Hrvatskoj". (13 sati).

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (10 sati, Trg Sv. Marka 2). Na dnevnom redu Sjednice Vlade je 46 točaka, među njima i prijedlog zakona o dadiljama kojim se regulira pitanje čuvanja djece te zapošljavanja osoba koje obavljaju tu djelatnost. Riječ o potpuno novom zakonu po kojemu će osobe tu djelatnost, koju su dosad u pravilu radile 'na crno', moći legalizirati. Obavljanje djelatnosti dadilje bit će moguće samo kroz registrirano trgovačko društvo ili obrt, a tu će djelatnost, u odgovarajućim stambenim ili poslovnim prostorijama, moći obavljati stručno iosposobljene osobe. Jedna dadilja moći će čuvati do šestero djece, a uz pomoć pomoćne dadilje njih 12. Prijedloženim zakonom stvara se i mogućnost izravnog sufinanciranja usluga osoba koje obavljaju djelatnost dadilje od strane jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Prijedlogom zakona o prestanku važenja Zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode predviđa se ukidanje tog posebnog poreza od 1. siječnja iduće godine. Ukupni fiskalni pokazatelji ukazuju da predmetni porezni oblik ostvaruje zanemarive prihode za Državni proračun te da je, uzimajući u obzir administrativne troškove ubiranja poreza i provedbu poreznog nadzora te utjecaj na gospodarske subjekte i njihovu aktivnost te s time u vezi potrošnju predmeta oporezivanja na hrvatskom tržištu, već u ovome trenutku neopravdan, neučinkovit i neelastičan porezni oblik, stoji u obrazloženju prijedloga Ministarstva financija. Pred Vladom je i uredba o visini trošarine na cigarete i sitno rezani duhan, a Vlada će odlučiti i o davanju državnog jamstva društvima HŽ Cargo d.o.o. i HŽ Putnički prijevoz d.o.o. radi financijske konsolidacije i zbrinjavanja viška zaposlenih, a društvu HŽ Infrastruktura d.o.o. radi financiranja obrtnih sredstava te osuvremenjivanja i izgradnje željezničke infrastrukture.

ZAGREB - Okrugli stol na temu "Nasilje u obitelji i nasilje nad ženama" u organizaciji Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama kojim se Hrvatska pridružuje međunarodnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja traje od 25. studenog do 10. prosinca. (10 sati, Ravnateljstvo policije, Ilica 335).

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi početi treće suđenje bivšem pripadniku srpske paravojske Milanu Španoviću zbog ratnog zločina 1991. nad hrvatskim civilima nedaleko Gline. Njegov branitelj Silvije Degen očekuje odgodu ročišta jer Španović koji živi u Velikoj Britaniji nije primio sudski poziv. Španoviću se prvi put sudilo u odsutnosti 1993., kada je sisački Županijski sud kaznio s 20 godina zatvora. Nakon obnove postupka 2009. ponovno je osuđen na tri godine i pet mjeseci zatvora, no tu je odluku ukinuo Vrhovni sud i odredio ponovno suđenje. (9 sati, (9 sati, Zrinjevac 5)

ZAGREB - Sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja će u prvom čitanju raspravljati o prijedlogu gradskog proračuna za 2013. u kojem se predviđeni prihodi u iznosu od 6,670 milijardi kuna. Pred skupštinom je, uz ostalo, i prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o naplati dječjih vrtića po dohodovnom cenzusu (9 sati, Ćirilometodska 5).

ZAGREB - Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) dodijelit će priznanja pripadnicima sustava zaštite i spašavanja koji su se svojom požrtvovnošću i nesebičnošću posebno istaknuli u akcijama u 2012. Priznanje se dodjeljuje jednom godišnje pojedincu, pravnoj osobi ili skupini osoba za posebne zasluge u akcijama zaštitite i spašavanja s ciljem senzibiliranja javnosti o tome da sustav zaštite i spašavanja čine pojedinci i hitne službe koje u jednom trenutku postaju heroji i nesebično izlažu opasnosti svoje živote kako bi spasili nečiji drugi. Nagradu "Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske DUZS dodjeljuje već sedmu godinu. (11 sati, Centar za kulturu Trešnjevka, Park stara Trešnjevka 1).

ZAGREB - Svečanost uručenja Zlatne povelje za Humanistu desetljeća u organizaciji Internacionalne lige humanista koja je 1974. nastala prema ideji hrvatskog akademika Ivana Supeka. To priznanje ove godine se dodjeljuje direktoru tvornice cementa Kakanj i glavnom direktoru HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku Branimiru Muidži. Priznanje će uručiti predsjednik Vijeća za implementaciju Dubrovačko-filadelfijske deklaracije o miru i razumjevanju, akademik Predrag Matvejević (14 sati, hotel Esplanada, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Znanstvena konferencija "Ekonomsko obrazovanje u Republici Hrvatskoj - jučer, danas, sutra" koju otvaraju ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i dekan Ekonomskog fakulteta Tonći Lazibat (9 sati, Ekonomski fakultet, Kennedyjev trg 6).

ZAGREB - Komemoracija književniku i prevoditelju, akademiku Ivanu Kušanu, autoru poznatih dječjih romana o dječaku Koku, koji je preminuo 20. studenoga u 80. godini (11 sati, Društvo hrvatskih književnika). Kušan je autor brojnih drama, priča i putopisa, romana i filmskih scenarija, te radio i televizijskih drama, a širom krugu čitatelja uglavnom je poznat po romanima za mlade u kojima se kao glavni lik pojavljuje dječak Koko - "Uzbuna na zelenom vrhu" (1956.), "Koko i duhovi" (1958.), "Zagonetni dječak" (1963.), "Koko u Parizu" (1972.) i drugi. Radio je kao urednik na radio Zagrebu, u tjedniku "Telegram", časopisu "Most", uređivao je dječje časopise "Smib" i "Modru lastu", te u Školskoj knjizi i Znanju, bio je dramaturg u Zagreb-filmu, član Matice hrvatske i hrvatskoga PEN-a, te od 2002. redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

ZAGREB - Dvodnevna završna konferencija u okviru Tempus projekta "Education for Equal Opportunites at Croatian Universities - EduQuality". Konferencija se održava na temu izjednačavanja mogućnosti za studente s invaliditetom u visokom obrazovanju u Hrvatskoj. Uz rektora zagrebačkog Sveučilišta Aleksu Bjeliša, prorektoricu za studente i studije Blaženku Divjak i dekana Šumarskog fakulteta, nazočnima će se na otvaranju konferencije obratiti posebna izaslanica i povjerenica predsjednika RH za osobe s invaliditetom Vesna Škulić (10 sati, Šumarski fakultet, Svetošimunska 25).

Dežurni urednici:

ujutro: Milka Ćurković

popodne: Neven Leskovar

navečer Srebrenka Parlov

telefon: 01/4808 600

telefaks: 01/4808 822

emial: hina@hina.hr

(Hina) xmvr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙