FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mreža "Petra" protiv kažnjavanja nuditeljica spolnih usluga u javnosti

Autor: lbak
ZAGREB, 30. studenog 2012. (Hina) - Mreža "Petra" i njezina organizacija Centar za žene žrtve rata "Rosa" organizirala je danas u Zagrebu okrugli stol "Promjene zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira - efikasno tretiranje problema prostitucije" na kojem je predloženo da se kažnjavaju kupci u prostituciji, a potpuno dekriminalizira i ne kažnjava žene u prostituciji, čime bi se, ocijenjeno je, suzbio problem prostitucije.

Zato od Ministarstva pravosuđa traže da se iz Prijedloga zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira brišu dijelovi odredaba kojima se kažnjavaju oni koji na javnome mjestu ponude ili pruže spolne usluge za novčanu i drugu korist te da u zakonu ostanu kazne samo za one koji zatraže spolnu uslugu ili se njome koriste. Po trenutačnom prijedlogu, nuđenje i traženje seksualnih usluga kažnjavalo bi se od 1000 do 5000 kuna, ili zatvorom do 30 dana, a pružanje i korištenje usluga od 4000 do 10.000 kuna, ili do 60 dana zatvora.

Koordinatorica mreže Petra Đurđica Kolarec upozorila je da je prostitucija kao oblik nasilja nad ženama ozbiljna prepreka u ostvarenju ravnopravnosti spolova.

Istaknula je da je cilj "Petre", koja pruža zaštitu i potporu ženama koje su preživjele trgovanje ljudima i prostituciju, poboljšati pravni okvir za suzbijanje tog oblika iskorištavanja žena te osigurati dobre temelje za zaštitu žena i progon počinitelja.

Ustvrdila je da bi se Hrvatska trebala ugledati na Švedsku, gdje se ne kažnjavaju osobe koje se prostituiraju, nego samo oni koji se koriste uslugama prostitutki. Dodala je da se tim švedskim zakonom broj osoba u uličnoj prostituciji prepolovio, a smanjilo se i trgovanje ljudima.

Naglasila je da se protive tretiranju žena kao predmeta i ocijenila da je prostitucija dio kontinuuma muškog nasilja nad ženama.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Nemec istaknuo je da Prijedlog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa kazne za pružatelje i primatelje spolnih usluga za novčanu ili drugu korist na javnim mjestima te je ocijenio da odgovornost nije samo na pružateljima usluga, nego i na njihovim korisnicima.

"Davanje i traženje spolnih usluga na javnim mjestima je društveno neprihvatljivo ponašanje", istaknuo je, napominjući da je društvena odgovornost utjecati na suzbijanje prostitucije.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je da se po švedskom modelu počinitelj kazneno goni, dok se kod nas predlaže samo prekršajno kažnjavanje.

Smatra da je novim prijedlogom zakona i dalje stigma na ženi (pružateljici usluga), a ne na muškarcima.

Članica Komisije za eliminaciju nasilja nad ženama (CEDAW) Dubravka Šimunović naglasila je potrebu osmišljavanja mehanizama za pomoć ženama da iziđu iz prostitucije (skloništa, svajetovališta, pomoć pri zapošljavanju itd.) napominjući da bi nekažnjavanje pružateljicama usluga omogućilo prijavljivanje nasilja.

"Petra" je mreža nevladinih organizacija za prevenciju i eliminaciju trgovanja ženama i djecom, a njezina članica je Centar za žene žrtve rata "Rosa". Dio su Europskoga ženskog lobija (EWL) koji radi na promicanju ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti muškaraca i žena. Provode kampanju "Zajedno za Europu bez prostitucije" radi političkih promjena na nacionalnoj razini za ukidanje sustava prostitucije.

(Hina) xlbak yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙